Aim: In this study, it was aimed to evaluate the food preferences of the 1st grade students of the Department of Nutrition and Dietetics who did not receive nutrition education at the undergraduate level and the 4th grade students who received nutrition education.
Materials and Methods: The descriptive cross-sectional study was conducted in October-December 2019 with 100 students who were studying at the Department of Nutrition and Dietetics in the 1st and 4th grade of a public university, who agreed to participate in the study. A questionnaire asking personal information, eating habits and food consumption frequency was applied to the students included in the study. The data were analyzed using the SPSS 25.0 statistical program.
Results: It was determined that the students participating in the study consumed their meals mostly at home (74%) and school cafeteria (70%). It was observed that 1st grade students skipped breakfast and lunch (42%) the most, and 4th grade students (36%). It was determined that 76% of the students in the 1st grade and 94% of the students in the 4th grade had snacks and it was determined that fruits and nuts were the most preferred in both grades.When the frequency of food consumption is examined, the frequency of consumption of foods such as milk, kefir, eggs, cheese, red meat, legumes, vegetables, fruit, whole wheat bread, cracked wheat, oatmeal, oilseeds is significantly higher in 4th grade students han 1st grade students. while it is seen (p<0,005), sausage, salami, white bread, breakfast cereal, The frequency of consumption of foods such as pastry, pastry, pastry cookies, margarine, chocolate, sherbet, hamburger, pizza and instant drinks was found to be significantly higher in 1st grade students (p<0,005).
Conclusion: It was determined that the education of Nutrition and Dietetics students increased their healthy food preferences. Nutritional education is effective on food choices and habits. It is possible to gain the right food selection habits with nutrition education.
Nutrition and Dietetics Nutrition education Food preference Food selection Nutrition habits
Amaç: Bu çalışmada lisans düzeyinde beslenme eğitimi almayan Beslenme ve Diyetetik Bölümü 1. sınıf öğrencileri ile beslenme eğitimi alan 4. sınıf öğrencilerinin besin tercihlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel tipteki çalışma Ekim-Aralık 2019 tarihinde bir kamu üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 1 ve 4. Sınıfta eğitim gören çalışmaya katılmayı kabul eden 100 öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışmaya dahil edilen öğrencilere kişisel bilgiler, beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim sıklığının sorgulandığı anket uygulanmıştır. Veriler SPSS 25.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin en fazla ev (%74) ve okul yemekhanesinde (%70) öğünlerini tükettikleri belirlenmiştir. Birinci sınıftakilerin en fazla kahvaltı ve öğle (%42), 4. sınıftakilerin sabah kahvaltısını (%36) atladığı görülmüştür. 1.sınıf öğrencilerinin %76’sının, 4. Sınıf öğrencilerinin ise %94’ünün ara öğün yaptığı saptanmıştır ve her iki sınıfta da en fazla meyve ve kuruyemiş tercih edildiği belirlenmiştir. Besin tüketim sıklıkları incelendiğinde; süt, kefir, yumurta, peynir, kırmızı et, kurubaklagiller, sebze, meyve, tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf ezmesi ve yağlı tohumların tüketim sıklığının 4.sınıf öğrencilerinde 1.sınıftakilere göre daha fazla olduğu görülürken (p<0.005), sucuk salam, beyaz ekmek, kahvaltılık gevrek, börek poğaça, pasta kurabiye, margarin, çikolata, şerbetli tatlı, hamburger, pizza gibi besinlerin ve hazır içeceklerin tüketim sıklığının ise 1.sınıf öğrencilerinde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.005).
Sonuç: Beslenme ve Diyetetik öğrencilerinin aldıkları eğitim ile sağlıklı besin tercihlerinin arttığı belirlenmiştir. Beslenme eğitimi, besin seçimleri ve alışkanlıkları üzerinde etkilidir. Beslenme eğitimi ile doğru besin seçimi alışkanlıkları kazanmak mümkündür.
Beslenme ve Diyetetik Beslenme eğitimi Besin tercihi Besin seçimi Beslenme alışkanlıkları
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2021 |
Kabul Tarihi | 22 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 1 |