Kyrgyzstan is a country that has a cuisine with thousands of years of traditional culture. The food constituting Kyrgyz cuisine have traditional cooking methods and authentic cuisine culture. Kyrgyz cuisine culture includes nearly 100 food and beverage products, including meat products, pastry and authentic foods. These products attract attention of tourists traveling for gastronomic purposes.
As a result of the literature research and questionnaire application, an inventory of 61 living food and beverage of Kyrgyz cuisine was prepared. With the survey research, the regional originality and popularity levels of the food were determined by taking data from the Çüy, Oş, Talas, Issyk-Kul, Batken, Celal Abad and Narin regions of Kyrgyzstan. As a result of the research, it was determined that 11 dishes that are Kattama, Çak-Çak, Boorsok, Dımma, Ayran, Kurut, Şorpo, Kuurdak, Mantı, Oromo and Kuymak belong to all regions of Kyrgyzstan. Other food was placed in regions according to their originality and popularity levels, and a Kyrgyzstan Gastronomy map was prepared.
Kırgızistan binlerce yıllık beslenme geleneksel kültürüyle donatılmış mutfağa sahip bir ülkedir. Kırgız mutfağını oluşturan yiyecekler geleneksel pişirme yöntemleri ve otantik mutfak kültürüne sahiptir. Kırgız mutfak kültüründe et ürünleri, hamur işleri ve otantik yiyeceklerden oluşan 100‘e yakın yiyecek ve içecek ürünü yer almaktadır. Bu ürünler gastronomi amaçlı seyahat eden turistler için önemli bir çekiciliğe sahiptir.
Literatür araştırması ve anket uygulaması sonucunda Kırgız mutfağına ait yaşayan 61 adet yaşayan yiyecek ve içeceklerin envanteri çıkarılmıştır. Anket araştırması ile Kırgızistan’ın Çüy, Oş, Talas, Issık-Köl, Batken, Celal Abad ve Narın bölgelerinden veriler alınarak yemeklerin bölgesel özgünlük ve popülarite düzeyleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda Kattama, Çak-Çak, Boorsok, Dımdama, Ayran, Kurut, Şorpo, Kuurdak, Mantı, Oromo ve Kuymak olmak üzere 11 adet yemeğin Kırgızistan’ın bütün bölgelerine ait olduğu belirlenmiştir. Diğer yemekler ise özgünlük ve popülarite düzeylerine göre bölgelere yerleştirilerek Kırgızistan Gastronomi haritası oluşturulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 3 Issue: 3 |