This study was conducted to evaluate the nutritional status, body composition and
hydration status of soccer players in different league categories. The research was carried
out on 48 athletes playing football professionally in the Junior Sports Club (Super Toto Super
League), Hacettepe Sports Club (2nd league) and Etimesgut Sports Club (3rd league). In
order to assess participants' nutritional status, 3 day food consumption and physical activity
records were taken on training day, match day and non trainin g day. The purpose of
determining the hydration levels on the same day was to collect urine in the urine chamber
and to determine hydration levels by refractometer. Within the same week, fat mass, body
mass, percentage of body fat were measured by Dual Ene rgy X Ray Absorptiometry (DXA).
The average age of the soccer players participating in the study is 24.5 ± 3.56 years. The
average height of the soccer players was 181.5±5.97 cm, body weight was 77.9±7.41 kg and
fat percentages were determined as 16.3±2.87 %. Body fat percentages of soccer players
were 15.5±2.95%, 16.5±3.26% and 16.9±2.38% for süper, 2nd and 3rd league players,
respectively (p>0.05). The average energy intake of all the players who participated in the
study was found to be 2727.6±380.78 kcal and the average energy expenditure was
3216.5±192.34 kcal. The rate of total energy taken from carbohydrates was 43.9±4.84%,
from protein 16.4±2.84 and from fat 39.5±3.87. The mean urine density of the players in the
super league, second league and third league were 1021.1±2.15, 1024.4±3.57, 1024.6±5.21,
respectively (p<0.05). As a result; the soccer players participating in this study had
inadequate intake of some nutrients and liquid besides they had high body fat according to
the other results in the li terature.
Bu çalışma,
farklı lig kategorilerinde oynayan futbol oyuncularının besin tüketim durumları,
vücut kompozisyonları ve hidrasyon durumlarının sezon içi dönemde değerlendirilmesi
amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Gençlerbirliği Spor Kulübü (Süper Toto Süper Lig),
Hacette pe Spor Kulubü (2. Lig) ve Etimesgut Spor Kulubünde (3. Lig) profesyonel olarak
futbol oynayan 48 sporcu üzerinde yapılmıştır. Katılımcıların beslenme durumlarının
değerlendirilmesi için futbolcuların 1 günü antrenmanlı, 1 günü maç günü ve 1 günü
antrenman sız günlere denk gelecek şekilde 3 günlük besin tüketim ve fiziksel aktivite
kayıtları alınmıştır. Aynı günlerdeki hidrasyon düzeylerinin belirlenmesi amacı ile spot idrar
ile idrar yoğunluğu ölçülmüştür. Aynı hafta içerisinde Dual enerji x ray absorbsiyom etri
(DXA) ile vücut yağ kütlesi, kas kütlesi ve yağ yüzdeleri ölçülmüştür. Çalışmaya katılan
futbolcuların yaş ortalaması 24.5± 3.56 yıldır. Futbolcuların ortalama boy uzunluğu
181.5±5.97 cm, vücut ağırlığı 77.9±7.41 kg, vücut yağ yüzdesi %16.3±2.87 olara k
belirlenmiştir. Futbolcuların vücut yağ yüzdeleri süper lig, 2. lig ve 3. lig oyuncularında
sırasıyla %15.5±2.95, %16.5±3.26 ve %16.9±2.38 olarak saptanmıştır (p>0.05). Çalışmaya
katılan tüm oyuncuların diyetle enerji alım ortalaması 2727.6±380.78 kkal, enerji harcaması
ortalaması 3216.5 ±192.34 kkal olarak Toplam enerjinin %43.9±4.84’ünün
karbonhidrattan, %16.4±2.84’ünün proteinden ve %39.5±3.87’sinin yağdan geldiği
belirlenmiştir. Çalışmaya katılan süperlig, 2. lig ve 3. lig oyuncularının or talama günlük sıvı
alımları sırasıyla 3334.1±309.23 mL; 3305.6±291.81 mL; 3373.1±574.76 mL olarak
saptanmıştır (p>0.05). Ortalama idrar dansitelerine bakıldığında süperlig oyuncularının
1021.1±2.15, 2. lig oyuncularının 1024.4±3.57 ve 3. lig oyuncularının 1 024.6±5.21 olarak
bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak; çalışmaya katılan tüm futbolcuların yetersiz besin ve
sıvı alımı içerisinde olduğu ve literatüre göre yüksek vücut yağ yüzdesine sahip oldukları
belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 17, 2021 |
Submission Date | December 16, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 32 Issue: 4 |
HACETTEPE JOURNAL OF SPORT SCIENCESCopyright © Hacettepe University Faculty of Sport Sciences |