Several methods are
published for the coating of solid particles and liquid in recent years. The
microencapsulation process is also included in these methods.
Microencapsulation is a process by which droplets or particles of liquid or
solid material are coated with a film of polymeric material. Microencapsulation
technology is widely applied in pharmaceutical, food, agricultural pesticide,
cosmetic, textile and other related fields. In this study, tocopherol (vitamin E)
microcapsules were formed by complex coacervation method using gelatin and gum
arabic polymer mixtures. To form the emulsion as a surfactant and the
microcapsule wall to impart insolubility property as crosslinker was used. The effects of the parameters such as polymer
ratio, surfactant quantity, cross-linker quantity on microencapsulation were
investigated. Microcapsules morfology was characterized by scanning electron
microscopy (SEM). Fourier transformation infrared spectroscopy (FT-IR),
thermogravimetric analysis (TGA), high performance liquid chromotography (HPLC)
analysis were carried out to explain the microcapsulation mechanism and
investigate the microcapsule structure chemically.
Son yıllarda katı
partiküller ve sıvıların kaplanması için çeşitli metotlar yayınlanmaktadır.
Mikrokapsülleme işlemi de bu metotlar arasında yer almaktadır. Mikrokapsülleme,
sıvı ya da katı partikül ya da damlacıklarının polimer bir film malzemesi ile
kaplanması işlemidir. Mikroenkapsülasyon teknolojisi yaygın olarak ilaç, gıda,
tarım pestisit, kozmetik, tekstil ve diğer ilgili alanlarda uygulanmaktadır. Bu çalışmada, α-
tokoferol (E vitamini) içerikli mikrokapsüller, jelatin ve arap zamkı polimer
karışımları kullanılarak kompleks koaservasyon yöntemi ile oluşturulmuştur.
Emülsiyonu oluşturmak için yüzey aktif madde ve mikrokapsül duvarına
çözünmezlik özelliği kazandırmak için çapraz bağlayıcı kullanılmıştır. Polimer
oranı, yüzey aktif maddenin miktarı, çapraz bağlayıcı miktarı gibi
parametrelerin mikrokapsülasyona etkileri incelenmiştir. Mikrokapsüllerin
morfolojisi taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile karakterize edilmiştir.
Mikrokapsülasyonu açıklamak ve kimyasal yapısını araştırmak için Fourier dönüşümü
kızılötesi spektroskopi (FT-IR), termogravimetrik analiz (TGA), yüksek performanslı sıvı kromatografi
(HPLC) gibi analizler yapılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Chemical Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 27, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 12 Issue: 1 |