Enzymes are important materials
that are used in many industries and they have a very high cost. Although the
conditions for the enzymes in catalytic reactions are appropriate, enzymes can
easily lose their activity in the presence of high temperature, high or low pH
and organic / inorganic solvents. With the immobilization process, it is
possible to ensure that the enzymes are economically usable. For this purpose, the
glucose oxidase (GOx) enzyme was immobilized to aminomethyl polystyrene (APS)
nanospheres and the optimization parameters (pH, temperature, reusability
number, storage stability, substrate concentration) were determined. Michaelis-Menten equation for free and
immobilized enzyme and Km
and Vmax values were
calculated. In particular, it has been found that the substrate of the immobilized
enzyme containing Pt(IV) ion shows a high affinity for the substrate. After 12
months, immobilized enzymes were found to maintain about 85% of their activity.
Enzimler, pek çok
endüstride kullanılan, maliyetleri oldukça yüksek olan önemli materyallerdir.
Katalitik tepkimelerde enzimler için şartlar uygun olsa bile yüksek sıcaklık,
yüksek veya düşük pH ve organik/inorganik çözücülerin varlığında enzimler aktifliklerini
kolaylıkla kaybedebilirler. İmmobilizasyon işlemi ile birlikte, enzimlerin
ekonomik açıdan kullanılabilirliğini sağlamak mümkündür. Bu amaçla,
(aminometil) polistiren (APS) kaynaklı nanokürelere glukoz oksidaz (GOx) enzimi
immobilize edildi ve optimizasyon parametreleri (pH, sıcaklık, tekrar kullanım
sayısı, depolama kararlılığı, substrat derişimi) belirlendi. Serbest ve
immobilize enzim için Michaelis-Menten eşitliği ile Km
ve Vmak değerleri hesaplandı. Özellikle Pt(IV) iyonu içeren
immobilize enzimin substratına karşı yüksek ilgi gösterdiği tespit edildi. 12
ay sonunda immobilize enzimlerin yaklaşık % 85 aktifliklerini korudukları
görüldü.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Chemical Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 14 Issue: 1 |