This study was carried out to determine the effect of home originated compost on growth and mineral nutrition of corn and pepper plants under greenhouse conditions. For this purposes kitchen wastes from 10 houses were collected during a month and they were composted. Six dozes from the compost (0, 0.25, 0.50 1.00, 2.00 and 4.00 ton/da) were given to the 2 kg soil containing pots.
Study was planned according to randomized parcels with 4 replicates and study was conducted during 2 months. At the and of the study, plant dry weights, N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn and Mn concentrations were measured. Depending on the applied compost amounts, plant dry weights showed increment and N concentration in pepper plant was increased 2 -2.4 times. Also N concentration in corn plant was positively affected from the compost applications but no significant differences were found among the doses. Phosphorus, K and Ca concentrations of the plants were effected positively from the compost does, Fe, Zn and Mn concentrations in pepper, Mn concentrations in corn significantly affected from compost applications.
Araştırmada, 1 ay süre ile 10 ayrı haneden mutfak atıkları toplanmış, toplanan evsel atıklardan elde edilen kompostun sera koşullarında mısır ve biber bitkilerinin gelişimi ve besin elementi içeriğine etkisi araştırılmıştır. Deneme 2 kg toprak alan saksılarda yürütülmüş olup, kompostun 6 (0, 0.25, 0.50, 1.00, 2.00 ve 4.00 ton/da) dozu uygulanmıştır. Araştırma, 4 paralelli olarak, tesadüf parselleri deneme desenine göre planlanmış ve 2 ay süreyle yürütülmüştür. Araştırma sonunda hasat edilen bitkilerde kuru ağırlık değerleriyle N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn konsantrasyonları belirlenmiştir. Uygulanan kompost miktarı arttıkça bitki kuru ağırlığı artmış, biber bitkisinin N konsantrasyonunda 2-2.4 kat arasında artışlar görülmüştür. Mısır bitkisi N konsantrasyonları da kompost dozlarından olumlu etkilenmiş fakat burada dozlar arası fark önemli olmamıştır. Bitkilerde P, K ve Ca konsantrasyonları kompost miktarı arttıkça olumlu yönde etkilenmiş, biberde Fe, Zn ve Mn konsantrasyonları, mısırda ise Mn konsantrasyonu etkisi istatistiksel anlamda önemli bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 20 Issue: 1 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.