BibTex RIS Cite

Uşak İli Ceviz Yetiştiriciliğinin Teknik Yapısı

Year 2018, Volume: 22 Issue: 1, 166 - 171, 16.04.2018
https://doi.org/10.19113/sdufbed.24689

Abstract

Ülkemizde ceviz üretimi günümüzde yaklaşık 200 bin ton olarak belirlenmiştir. Yetiştiricilik tüm bölgelerimizde yapılmasına rağmen, toplam ceviz üretimimizin yaklaşık %32’si Akdeniz ve Ege Bölgelerinden sağlanmaktadır. Bu çalışma, Ege Bölgesinde yer alan Uşak ilinde ceviz yetiştiriciliğinin genel durumunun belirlenmesi amacıyla üreticilerle anket yapılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, meyve bahçelerinin %52’sinin 10 dekardan küçük, %27’sinin ise 10-25 dekar arasında olduğu belirlenmiştir. Üreticilerin %61’i bahçe tesisinde 10x10 m ve üzeri dikim mesafelerini tercih etmişlerdir. Ceviz çeşitleri tercihinde Chandler (%34) ve Kaman (%22) ilk sırada yer almıştır. Üreticilerin %80’ni bahçelerini suladıklarını ifade ederken, sulama sistemi olarak bu bahçelerin %49’unda damla sulama tercih edilmiştir. Bahçelerin %85’inde toprak işleme, %82’inde gübreleme, %76’sında budama gibi kültürel ve teknik işlemler uygulanmaktadır. Üreticilerin %70’i bahçelerinden her yıl düzenli ürün alamadıklarını, bunda en büyük payın %85 ile soğuk zararı olduğunu belirtmiştir. Hasat tarihinin belirlenmesinde, üreticilerin %50’si yeşil kabuğun çatlamaya başladığı dönemi dikkate aldıklarını ifade etmişlerdir.

References

  • [1] Köksel, H., Sürek, M., Toker, C., Özbek, K. 2010. Bitki Genetik Kaynaklarının Korunması ve Kullanımı. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. 11-15 Ocak, Ankara, 155-177.
  • [2] Özgen, M., Adak, S., Söylemezoğlu, G., Ulukan, H. 2000. Bitki genetik Kaynaklarının Korunma ve Kullanımında Yeni Yaklaşımlar. Türkiye Ziraat Mühendisligi V. Teknik Kongresi, 17-21 Ocak, Ankara, 259-284.
  • [3] Ağaoğlu, Y. S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, İ., Yanmaz, R. 2001. Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 369s.
  • [4] Şen, S. M. 1986. Ceviz Yetiştiriciliği. Eser Matbaası, 229s.
  • [5] Akça, Y. 2001. Ceviz Yetiştiriciliği. Arı Ofset Matbaası, 356s.
  • [6] Anonymous, 2013. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/corp/statistics/en (Erişim Tarihi: 06.08.2016).
  • [7] Anonim, 2016. Uşak Tarım İl Müdürlüğü. http://usak.tarim.gov.tr/ (Erişim Tarihi: 06.08.2016).
  • [8] Anonim, 2015. TUİK Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 06.02.2016).
  • [9] Oğuz, H. I., Doğan, A., Gün, A., Kazankaya, A., Muradoğlu, F. 2008, Determination of Fruit Characteristics of Some Turkish Walnut (Juglans regia L.) Cultivars Grown in Bozdoğan District (Aydın). Journal of Applied Biological Sciences, 2(2008), 89–91.
  • [10] Özkan, Y. 2005. Organik Ceviz Yetiştiriciliği ve Türkiye Açısından Önemi. Bahçe, 34(2005), 177-185.
  • [11] Akça, Y. 1999, Tokat Ekolojik Koşullarında Bazı Standart Ceviz Çeşitlerinin Performanslarının Saptanması Üzerine Bir Araştırma (1997-1998 dilimi). Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-17 Eylül, Ankara, 41-45s.
  • [12] Akkuzu, H. E., Çelik, M. 2001, Bazı Ceviz Çeşitlerinin (Juglans regia L.) Ankara Koşullarında Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye I. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 5-8 Eylül, Tokat, 69-75s.
  • [13] Tosun, İ., Akçay, M. E. 2005, Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Yalova Ekolojisindeki Fenolojik ve Pomolojik Özellikleri. Bahçe, 34(2005), 35-40.
  • [14] Bayazit, S. 2011, Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Yayladağı (Hatay) Koşullarındaki Fenolojik Özellikleri ve Yan Dal Verimliliği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42 (2011), 95-102.
  • [15] Ünal, B. 2011, Niksar ekolojik koşullarında bazı yerli ve yabancı ceviz çeşitlerinin adaptasyon yeteneklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 59s, Tokat.
  • [16] Pezikoğlu, F., Öztürk, M., Tosun, İ., Yaşar, A. 2012, Seçilmiş Bazı İllerde Kapama Ceviz Bahçelerinin Üretim ve Pazarlama Yapısı. Bahçe, 41(2012), 23-35.
  • [17] Şen, S. M., Kazankaya, A., Yarılgaç, T., Doğan, A. 2006. Bahçeden Mutfağa Ceviz. Maji Yayınları, 224s.
  • [18] Özkan, Y., Gerçekcioğlu, R. 2009. Meyve Ağaçlarının Budanması. ss 385-450. Gerçekcioğlu, R., Bilginer, Ş., Soylu, A., ed. Genel Meyvecilik, Nobel Yayınları, 480s.
  • [19] Yıldız, E., Uygur, V. 2015. Uşak İli Badem ve Ceviz Bahçelerinin Beslenme Durumları. Uşak Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Kesin Sonuç Raporu (yayınlanmamış), 47s, Uşak.
  • [20] Anonim, 2009. Ceviz Yetiştiriciliği. http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf (Erişim Tarihi: 02.08.2016).
Year 2018, Volume: 22 Issue: 1, 166 - 171, 16.04.2018
https://doi.org/10.19113/sdufbed.24689

Abstract

References

  • [1] Köksel, H., Sürek, M., Toker, C., Özbek, K. 2010. Bitki Genetik Kaynaklarının Korunması ve Kullanımı. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. 11-15 Ocak, Ankara, 155-177.
  • [2] Özgen, M., Adak, S., Söylemezoğlu, G., Ulukan, H. 2000. Bitki genetik Kaynaklarının Korunma ve Kullanımında Yeni Yaklaşımlar. Türkiye Ziraat Mühendisligi V. Teknik Kongresi, 17-21 Ocak, Ankara, 259-284.
  • [3] Ağaoğlu, Y. S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, İ., Yanmaz, R. 2001. Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 369s.
  • [4] Şen, S. M. 1986. Ceviz Yetiştiriciliği. Eser Matbaası, 229s.
  • [5] Akça, Y. 2001. Ceviz Yetiştiriciliği. Arı Ofset Matbaası, 356s.
  • [6] Anonymous, 2013. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/corp/statistics/en (Erişim Tarihi: 06.08.2016).
  • [7] Anonim, 2016. Uşak Tarım İl Müdürlüğü. http://usak.tarim.gov.tr/ (Erişim Tarihi: 06.08.2016).
  • [8] Anonim, 2015. TUİK Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 06.02.2016).
  • [9] Oğuz, H. I., Doğan, A., Gün, A., Kazankaya, A., Muradoğlu, F. 2008, Determination of Fruit Characteristics of Some Turkish Walnut (Juglans regia L.) Cultivars Grown in Bozdoğan District (Aydın). Journal of Applied Biological Sciences, 2(2008), 89–91.
  • [10] Özkan, Y. 2005. Organik Ceviz Yetiştiriciliği ve Türkiye Açısından Önemi. Bahçe, 34(2005), 177-185.
  • [11] Akça, Y. 1999, Tokat Ekolojik Koşullarında Bazı Standart Ceviz Çeşitlerinin Performanslarının Saptanması Üzerine Bir Araştırma (1997-1998 dilimi). Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-17 Eylül, Ankara, 41-45s.
  • [12] Akkuzu, H. E., Çelik, M. 2001, Bazı Ceviz Çeşitlerinin (Juglans regia L.) Ankara Koşullarında Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye I. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 5-8 Eylül, Tokat, 69-75s.
  • [13] Tosun, İ., Akçay, M. E. 2005, Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Yalova Ekolojisindeki Fenolojik ve Pomolojik Özellikleri. Bahçe, 34(2005), 35-40.
  • [14] Bayazit, S. 2011, Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Yayladağı (Hatay) Koşullarındaki Fenolojik Özellikleri ve Yan Dal Verimliliği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42 (2011), 95-102.
  • [15] Ünal, B. 2011, Niksar ekolojik koşullarında bazı yerli ve yabancı ceviz çeşitlerinin adaptasyon yeteneklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 59s, Tokat.
  • [16] Pezikoğlu, F., Öztürk, M., Tosun, İ., Yaşar, A. 2012, Seçilmiş Bazı İllerde Kapama Ceviz Bahçelerinin Üretim ve Pazarlama Yapısı. Bahçe, 41(2012), 23-35.
  • [17] Şen, S. M., Kazankaya, A., Yarılgaç, T., Doğan, A. 2006. Bahçeden Mutfağa Ceviz. Maji Yayınları, 224s.
  • [18] Özkan, Y., Gerçekcioğlu, R. 2009. Meyve Ağaçlarının Budanması. ss 385-450. Gerçekcioğlu, R., Bilginer, Ş., Soylu, A., ed. Genel Meyvecilik, Nobel Yayınları, 480s.
  • [19] Yıldız, E., Uygur, V. 2015. Uşak İli Badem ve Ceviz Bahçelerinin Beslenme Durumları. Uşak Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Kesin Sonuç Raporu (yayınlanmamış), 47s, Uşak.
  • [20] Anonim, 2009. Ceviz Yetiştiriciliği. http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf (Erişim Tarihi: 02.08.2016).
There are 20 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Ercan Yıldız

Ayşen Melda Çolak

Publication Date April 16, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 22 Issue: 1

Cite

APA Yıldız, E., & Çolak, A. M. (2018). Uşak İli Ceviz Yetiştiriciliğinin Teknik Yapısı. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 22(1), 166-171. https://doi.org/10.19113/sdufbed.24689
AMA Yıldız E, Çolak AM. Uşak İli Ceviz Yetiştiriciliğinin Teknik Yapısı. J. Nat. Appl. Sci. April 2018;22(1):166-171. doi:10.19113/sdufbed.24689
Chicago Yıldız, Ercan, and Ayşen Melda Çolak. “Uşak İli Ceviz Yetiştiriciliğinin Teknik Yapısı”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22, no. 1 (April 2018): 166-71. https://doi.org/10.19113/sdufbed.24689.
EndNote Yıldız E, Çolak AM (April 1, 2018) Uşak İli Ceviz Yetiştiriciliğinin Teknik Yapısı. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22 1 166–171.
IEEE E. Yıldız and A. M. Çolak, “Uşak İli Ceviz Yetiştiriciliğinin Teknik Yapısı”, J. Nat. Appl. Sci., vol. 22, no. 1, pp. 166–171, 2018, doi: 10.19113/sdufbed.24689.
ISNAD Yıldız, Ercan - Çolak, Ayşen Melda. “Uşak İli Ceviz Yetiştiriciliğinin Teknik Yapısı”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22/1 (April 2018), 166-171. https://doi.org/10.19113/sdufbed.24689.
JAMA Yıldız E, Çolak AM. Uşak İli Ceviz Yetiştiriciliğinin Teknik Yapısı. J. Nat. Appl. Sci. 2018;22:166–171.
MLA Yıldız, Ercan and Ayşen Melda Çolak. “Uşak İli Ceviz Yetiştiriciliğinin Teknik Yapısı”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 22, no. 1, 2018, pp. 166-71, doi:10.19113/sdufbed.24689.
Vancouver Yıldız E, Çolak AM. Uşak İli Ceviz Yetiştiriciliğinin Teknik Yapısı. J. Nat. Appl. Sci. 2018;22(1):166-71.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.