Ülkemizde ceviz üretimi günümüzde yaklaşık 200 bin ton olarak belirlenmiştir. Yetiştiricilik tüm bölgelerimizde yapılmasına rağmen, toplam ceviz üretimimizin yaklaşık %32’si Akdeniz ve Ege Bölgelerinden sağlanmaktadır. Bu çalışma, Ege Bölgesinde yer alan Uşak ilinde ceviz yetiştiriciliğinin genel durumunun belirlenmesi amacıyla üreticilerle anket yapılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, meyve bahçelerinin %52’sinin 10 dekardan küçük, %27’sinin ise 10-25 dekar arasında olduğu belirlenmiştir. Üreticilerin %61’i bahçe tesisinde 10x10 m ve üzeri dikim mesafelerini tercih etmişlerdir. Ceviz çeşitleri tercihinde Chandler (%34) ve Kaman (%22) ilk sırada yer almıştır. Üreticilerin %80’ni bahçelerini suladıklarını ifade ederken, sulama sistemi olarak bu bahçelerin %49’unda damla sulama tercih edilmiştir. Bahçelerin %85’inde toprak işleme, %82’inde gübreleme, %76’sında budama gibi kültürel ve teknik işlemler uygulanmaktadır. Üreticilerin %70’i bahçelerinden her yıl düzenli ürün alamadıklarını, bunda en büyük payın %85 ile soğuk zararı olduğunu belirtmiştir. Hasat tarihinin belirlenmesinde, üreticilerin %50’si yeşil kabuğun çatlamaya başladığı dönemi dikkate aldıklarını ifade etmişlerdir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 16, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 22 Issue: 1 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.