Bu
çalışmada; ıslah edilmiş kişniş çeşit ve hatlarının Isparta ekolojik koşularına
uyumu ile verim ve kalite özelikleri araştırılmıştır. Çalışma 2017 vejetasyon
döneminde Süleyman Demirel Üniversitesi, Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi
arazilerinde yürütülmüştür. Çalışmada Arslan, Erbaa, Pelmus, Kudret K. Gamze,
Gürbüz tescilli çeşitler ile saflaştırılmış Tokat K, Tokat B ve Mardin hatları
kullanılmıştır. Tarla denemesi tesadüf blokları deneme desenine göre üç
tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışma sonucunda en yüksek biyolojik verim
(450 kg/da) ve meyve verimi (113 kg/da) Erbaa çeşidinden elde edilmiştir. Uçucu
yağ ve sabit yağ oranları sırasıyla %
0.17-0.33 ile %18.64-22.16 aralıklarında bulunmuştur. Çalışma sonucunda, kozmetik
sektörünün önemli olduğu Isparta koşullarında kişniş bitkisinden maksimum 113
kg/da meyve verimi alınabileceği ve bölgenin kişniş üretimi için uygun olduğu
belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca Erbaa
çeşidinin diğer çeşitlerden daha yüksek verim verdiği belirlenmiştir.
In
this study, adaptation, yield and quality characteristics of coriander
varieties and lines were researched in Isparta ecological conditions. The study
was carried out at Suleyman Demirel University, Field of Agricultural Research
and Application Center in 2017 vegetation period with 6 cultivars (Arslan,
Erbaa, Pelmus, Kudret K. Gamze, Gurbuz) and 3 line (Tokat K, Tokat B and
Mardin). The field experiment was carried out with 3 replications according to
random block design. The highest biological yield (4500 kg/ha) and fruit yield
(1130 kg/ha) were obtained from the Erbaa variety. The ratio of essential oil
and seed oil is found in the range of 0.17-0.33% and 18.64-22.16%, respectively.
As a result of the study, it was determined that maximum fruit yield in
coriander was 1130 kg /ha in the Isparta having cosmetic sector, and production
of coriander is suitable in the ecology of Isparta. Erbaa variety gave highest
yield in the ecology.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 20, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 22 Issue: 3 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.