Bu
çalışmada, sera domatesi yetiştiriciliğinde farklı yaprak budama tekniklerinin
verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Vitellio F1 sırık domates çeşidi kullanılarak
6 farklı budama şekli 3 tekerrürlü olarak denenmiştir. 1. Budama şekli
(Kontrol) : Yetiştirme periyodu boyunca bitkiden hiç yaprak alınmamıştır. 2.
Budama şekli: Hasada gelen salkımın altındaki yapraklar alınmış üstündeki
yapraklar ise budanmamıştır. 3. Budama şekli: 1. Salkım kızarmaya başladığında
3. salkıma kadar ara yapraklar alınıp, salkımların karşısındaki yapraklar
bırakılmıştır. İkinci salkım kızardığında ise 4. salkıma kadar aynı uygulama
yapılıp, çalışma bu şekilde devam ettirilmiştir. 4. Budama şekli: 1. Salkım
kızarmaya başladığında 3. salkıma kadarki iki ara yapraktan üstte olan alınıp,
salkımların karşısındaki yapraklar bırakılmıştır. 2. salkım kızardığında ise 4.
salkıma kadar aynı uygulama yapılmış ve çalışma üst salkımlar için de bu
şekilde devam ettirilmiştir. 5. Budama
şekli: 4 numaralı budama şeklinden tek farkı iki salkım arasındaki iki
yapraktan alttaki yaprağın budanmasıdır. 6. Budama şekli: 1. Salkımın meyveleri
ceviz büyüklüğünde iken 1. salkımın altındaki yapraklar alınmıştır. 1. Salkım
kızarmaya başladığında 3. salkıma kadar olan tüm yaprakları alınıp, 2. salkım
kızarmaya başladığında ise 4. salkıma kadar aynı uygulamalar yapılmış ve
çalışma bu şekilde devam ettirilmiştir. Ayrıca 2-3-4-5-6 numaralı budama
modellerinde hasadı bitmiş salkımın altındaki yaprakların tamamı alınmıştır. Bu
sonuçlara göre kontrol parselinden en yüksek toplam verim, en iyi meyve dış
görünüş, en düşük erkenci verim, en düşük yaprak indeksi ve en zayıf renk
değerleri sonuçlarına ulaşılmış olup, 6 numaralı parselden en yüksek erkenci
verim ve en düşük ortalama meyve ağırlığı değerleri elde edilmiştir. Meyve
kalite parametreleri açısından ise en yüksek değerler 4 ve 5 numaralı
parsellerden elde edilmiştir.
In this
study, effects of different leaf pruning techniques on yield and fruit quality
of greenhouse tomato cultivation were investigated. The indeterminate tomato
variety Vitellio F1, was tested in 6 different pruning modes with 3
replications. 1. Pruning pattern (Control): No leaves were pruned during the
growing period. 2. Pruning pattern: The leaves beneath the mature trusses were
pruned and the leaves above them were not pruned. 3. Pruning pattern: When the
first truss begins to mature, the leaves are pruned until the third truss,
leaving leaves across the Truss. When the second truss begins to mature, the
same application was applied as much as the fourth truss and the study was
continued in this way. 4. Pruning pattern: When the first truss begins to
mature, it is pruned from the upper part of the two intermediate leaves as much
as the third truss and leaving leaves across the truss. When the second truss
began to mature, the same procedure was applied as in the fourth cycle and the
study was continued in this way. 5. Pruning pattern: Only the difference from
pruning pattern 4 is pruning of the bottom leaves between the two trusses. 6.
Pruning pattern: When the fruits of the first truss reached the size of the
walnut, the leaves under the first truss were removed. When the first truss
began to mature, all the leaves as much as the third truss were taken, and when
the second truss started, the same applications as the fourth truss were made
and the study was continued in this way. In addition, in the pruning models
2-3-4-5-6, all the leaves under the harvested bunch were taken. According to
these results, the highest total yield, highest appearance, lowest early yield,
lowest leaf index and lowest color values were obtained from the control plot
and highest early yield and lowest average fruit weight values were obtained in
the number 6 plot. In terms of fruit quality parameters, the highest values
were obtained from parcels numbered 4 and 5.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 20, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 22 Issue: 3 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.