In this
study was a compared control variety (Pandas, Karatopak, Adana 99 and Koç 2015)
with 16 genotypes originating (ICARDA and CIMMYT) from abroad in the yield and
some quality characteristics (gluten, sedimentation and crude protein). Research
was established according to the randomized blocks design with 4 replicates as
500 seeds per m2 in two locations (Manavgat and Aksu) in
the Antalya ecological conditions. 30 kg/da compound fertilizer (6 kg/da N and
6 kg/da P2O5) was given with planting and at the stem
elongation stage, 30 kg/da ammonium nitrate (9.9 kg/da N) fertilizer was
applied. In research results, it
was determined that the effect of genotype is statistically
significant in all the characteristics examined. While the effect of
locations was significant in grain yield, it was in significant in gluten,
sedimentation and crude protein ratio. According to the genotypes, grain yield
is 722.60- 1003.30 kg/da, gluten content is 25.16-37.11 %, sedimentation value
is 25.50-45.25 ml and crude protein rate is 42-14.04 %. As a
result, it has been determined that some lines are superior from control
varieties. Especially, line 11 (1003.30 kg/da) and line 3 (1003.13 kg/da) in
grain yield and line 15 (14.04%) for protein ratio were proposed for
registration.
Bu
çalışmada, ekmeklik buğdayın yurt dışı kaynaklı (ICARDA ve CIMMYT) 16 genotipi ile 4 kontrol çeşit (Pandas,
Karatopak, Adana 99 ve Koç 2015) verim ve bazı kalite özellikleri (glüten,
sedimentasyon ve ham protein) yönünden karşılaştırılmıştır. Araştırma, Antalya
ekolojik koşullarında iki lokasyonda (Manavgat ve Aksu) tesadüf blokları deneme
desenine göre m2’ye 500 tohum hesabıyla 4 tekrarlamalı olarak
yürütülmüştür. Ekimle birlikte 30 kg/da kompoze
(6 kg N ve 6 kg/da P2O) ve sapa kalkma döneminde 30 kg/da
amonyum nitrat (9.9 kg/da saf N) gübreleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda
incelenen tüm özelliklerde genotipin etkisinin önemli olduğu belirlenmiştir.
Lokasyonların etkisi ise tane verimi üzerine önemli iken, glüten, sedimentasyon
ve ham protein oranına önemsiz bulunmuştur. Genotiplere göre tane verimi 722.60-1003.30
kg/da, glüten içeriği % 25.16-37.11; sedimantasyon değeri 25.50-45.25 ml ve ham
protein oranı %11.42-14.04 arasında değişmiştir. Sonuç olarak, bazı hatların
kontrol olarak kullanılan çeşitlerden üstün olduğu belirlenmiştir. Özellikle
tane verimi yönünden 11 (1003.30 kg/da) ve 3 (1003.13 kg/da) nolu genotipler,
protein oranı yönünden ise 15 nolu genotip ( %14.04) tescil için önerilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 23 Issue: 1 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.