Bu çalışmada farklı su
sıcaklıklarında (18°C ve 34°C) beslenen Garra
rufa (doktor balık) türü balıkların bazı dokularında (kas, ağız ve
bağırsak) katalaz (CAT) aktiviteleri ve malondialdehit (MDA) düzeyleri
incelenmiştir. Deney süresince hiç balık ölümü görülmemiştir. Önemlilik
dereceleri farklı olmakla birlikte, 34°C de beslenen doktor balıkların oransal
boy artışı, oransal ağırlık artışı ve yem dönüşüm etkinlikleri 18°C de beslenen
balıklardan daha düşük bulunmuştur. Bu durum, 34°C su sıcaklığında yaşayan
doktor balıkların metabolizmalarının daha yüksek, daha hareketli ve terapiye
daha istekli olmalarından kaynaklanmış olabilir. İncelenen dokuların CAT
aktiviteleri ve MDA seviyelerinin önemli derecede farklı olduğu tespit
edilmiştir. En yüksek CAT aktiviteleri ve MDA seviyelerinin bağırsak
dokularında olduğu görülmüştür. Fakat 34°C su sıcaklığında beslenen balıkların
incelenen tüm dokularındaki CAT aktiviteleri ve MDA seviyelerinin 18°C su
sıcaklıklarında beslenen balıklardan önemli derecede farklı olmadığı tespit
edilmemiştir.
In this study, the catalase
(CAT) activities and malondialdehyde (MDA) levels of some tissues (muscle,
mouth and intestine) of Garra rufa
(doctor fish) fed in different water temperatures (18°C and 34°C) were studied.
No fish death was observed during the experiments. Despite the different significance levels, the proportional length
increase, the proportional weight increase, food conversion efficiency of
doctor fishes fed at 34°C were found to be lower than in fishes fed at 18°C. This can be due to the
fact that doctor fishes living in a water temperature of 34°C have a higher
metabolism, are more motile, and are more ready to the therapy. The CAT
activities and the MDA levels of the tissues studied were found to be
significantly different. The highest CAT activities and MDA levels were observed
in intestine tissues. But the CAT activities and the MDA levels of the tissues
studied for the fishes fed in 34°C water temperature were not significantly
different from those of fishes fed in 18°C water temperature.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 23 Issue: 1 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.