Within the scope of this study, drying studies of avocado fruit using a solar tunnel dryer were experimentally carried out in Isparta conditions. At the same time, avocado slices were dried in a laboratory-dimensioned household microwave dryer. In the experiments, avocado fruits were studied at 4 mm slice thickness. Also, time dependent moisture content, drying rate and drying characteristics of avocado slices are reported. Avocado fruits with an initial moisture content of 71.51±0.35% (w.b.) were dried both by solar drying method and by microwave drying method until their moisture content was 14.23±0.16% (w.b.). Drying processes took approximately 3 days for avocados with 4 mm slice thickness in the solar powered system. In the microwave dryer, dehydration times were founded as 76, 34 and 14 minutes, respectively, at 180W, 360W and 540W microwave powers. The drying data obtained from the experiments were performed to 8 different model equations. While determining the best model equation, coefficient of determination (R2) should be the largest, standard error of prediction (SEE), mean square error (RMSE) and chi-square (χ2) should be minimum. In both drying methods, the most suitable dehydration model equation was founded as the Alibaş model equation.
Bu çalışma kapsamında, tünel tipi güneş enerjili kurutucu ile Isparta şartlarında avokadonun kurutma denemeleri deneysel bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca
avokado dilimleri ev tipi mikrodalga destekli konvektif kurutucuda kurutulmuştur. Denemelerde avokado meyveleri 4 mm dilim kalınlıklarında çalışılmıştır. Bunlara
ek olarak, avokado dilimlerinin zamana bağlı olarak nem içeriği, kuruma hızı ile kuruma karakteristikleri rapor edilmiştir. İlk nem içeriği %71.51±0.35 (y.b) olan
avokado meyveleri, hem tünel tipi güneş enerjili kurutma yöntemi ile hem de mikrodalga kurutma yöntemi ile nem içeriği %14.23±0.16 (y.b) olana kadar
kurutulmuştur. 4 mm dilim kalınlığına sahip avokadoların güneş enerjili tünel tipi kurutma sisteminde kurutma işlemleri yaklaşık 3 gün sürmüştür. Mikrodalga
kurutucuda kurutma süreleri 180W, 360W ve 540W mikrodalga güçlerinde sırasıyla 76, 34 ve 14 dakika olarak bulunmuştur. Denemelerden elde edilen
kurutma verileri, 8 farklı matematiksel model eşitliğe uygulanmıştır. En iyi model eşitliği belirlerken, R2’nin en büyük, SEE, RMSE ve χ2'nin en küçük olması
gerekmektedir. Her iki kurutma yönteminde de, en uygun kuruma modeli, Alibaş model eşitliği olarak bulunmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 25, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 27 Issue: 2 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.