Amaç: Bu araştırmada makular dejenerasyonu olan
bireylerin beslenme durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Materyal-Metod: Araştırma, Ankara Üniversitesi Vehbi Koç
Göz Hastanesine başvuran ve herhangi bir göz hastalığı olan bireyler üzerinde
yapılmıştır. Çalışma Yaşa Bağlı Makular Dejenerasyonu (YBMD) olan (erkek:46;
kadın:29; toplam:75) ve olmayan (erkek:48; kadın:26; toplam:76) toplam 151
hasta ile yürütülmüştür.
Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin %62,3’ü
erkek, %37,7’si kadındır Çalışmaya katılan bireylerden YBMD’si olanların
%26,7’si, kontrol grubunun %30,3’ü yetersiz enerji; YBMD’si olanların %14,7’si,
kontrol grubunun %15,8’i yetersiz karbonhidrat; YBMD’si olanların %30,7’si,
kontrol grubunun %28,9’u yetersiz protein ve YBMD’si olanların %64,0’ü, kontrol
grubunun %53,9’u yetersiz miktarda posa almaktadır.
Sonuç: Sonuç olarak bazı makro ve mikro besin
ögesi alımları ile hastalığın seyri arasında ilişki bulunmuştur. Ancak, makular
dejenerasyonu olan hastalara beslenme önerilerinde bulunmak için yaşam boyu
beslenmelerinin sorgulandığı uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Araştırma Articlesi |
Authors | |
Publication Date | April 17, 2018 |
Submission Date | December 19, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 9 Issue: 1 |
SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.