Akciğer kanseri ağırlıklı olarak 65 ila 84 yaş arası yaşlı bireylerde görülen ve tanı anında ortalama yaş 70 olan, ileri evrede tanı konulabilen, dünya çapında kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedeni olarak gösterilen hastalıktır. Akciğer kanserine bağlı 2018 yılında yaklaşık 1,7 milyon birey hayatını kaybetmişken bu oranın küresel olarak 2035 yılına kadar artabileceği ve 3 milyon bireyin hastalığa bağlı olarak hayatını kaybedebileceği tahmin edilmektedir. Türkiye’de erkeklerde akciğer kanseri görülme sıklığı olarak ilk sırada, kadınlarda ise 5.sırada yer almaktadır. Uluslararası rehber görüşlerinde, akciğer kanserinin tedavi yöntemleri olarak kemoterapi, radyoterapi, kemo/radyoterapi, rezeksiyon yer almaktadır. 2018 Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü ile akciğer kanserli hastalarda devrim niteliğinde kanser immünoterapisi tedavisi literatüre dahil edilmiştir. Kanser immünoterapötik ilaçları, kanser hastalarının tedavisinde büyük başarı gösterse de akciğer kanserli hastalarda malnütrisyon prevalansı %34,5 ile %69 arasında değişmekte olup yüksektir. Kanserli bireylerde malnütrisyon durumunun erken tanınması, bireysel beslenme değerlendirmesinin yapılması hastalığın klinik seyrini ve hastaların yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyebilmektedir. İmmünoterapi öncesi ve sonrasında hastanın beslenme durumunu etkileyecek semptomları yönetecek ve diyetisyen tarafından yapılacak, nütrisyonel değerlendirme, nütrisyonel teşhis ve tanı, nütrisyonel müdahale, izleme/değerlendirme süreçlerini içeren diyet danışmanlığı temel tedavi yöntemlerinden biridir. Hasta tedavi sürecinde beslenme durumunu olumsuz etkileyecek hangi yan etkilere (iştahsızlık, tat, koku değişimleri, bulantı, diyare) sahipse, yan etkileri azaltacak ya da düzeltecek ve hastanın tüketebileceği, hastanın sevdiği, hastanın gereksinimi olan makro ve mikro besin öğelerini de karşılayacak beslenme önerilerinde bulunulmalıdır. Nitekim çalışmalar yetersiz beslenme ile immünoterapinin toleransı veya etkinliği arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Akciğer kanserli hastaların beslenme durumu sürekli değişmektedir ve beslenme müdahale yaklaşımlarının, tedavi semptom yönetiminin zamanında yapılması gerekmektedir.
Akciğer kanseri İmmünoterapi Diyet Danışmanlığı Malnütrisyon
Bu çalışma için etik kurul onayına gerek yoktur.
Çalışmayı destekleyen kurum veya kuruluş bulunmamaktadır.
Lung cancer is predominantly seen in elderly people aged 65 to 84 years, with an average age of 70 years at the time of diagnosis, can be diagnosed at an advanced stage, and is the leading cause of cancer-related deaths worldwide. While approximately 1.7 million people lost their lives due to lung cancer in 2018, it is estimated that this rate may increase globally until 2035 and 3 million people may lose their lives due to the disease. In Turkey, lung cancer ranks first in terms of incidence in men and 5th in women. International guidelines include chemotherapy, radiotherapy, chemo/radiotherapy and resection as treatment modalities for lung cancer. With the 2018 Nobel Prize in Medicine and Physiology, revolutionary cancer immunotherapy treatment in patients with lung cancer was included in the literature. Although cancer immunotherapeutic drugs have shown great success in the treatment of cancer patients, the prevalence of malnutrition in patients with lung cancer is high, ranging from 34.5% to 69%. Early recognition of malnutrition in cancer patients and individual nutritional assessment can positively affect the clinical course of the disease and the quality of life of patients. Dietary counseling, which includes nutritional assessment, nutritional diagnosis and diagnosis, nutritional intervention, monitoring/evaluation processes, is one of the basic treatment methods that will manage the symptoms that will affect the nutritional status of the patient before and after immunotherapy. If the patient has any side effects (loss of appetite, taste, odor changes, nausea, diarrhea) that may adversely affect his/her nutritional status during the treatment process, nutritional recommendations should be made to reduce or correct the side effects and to meet the macro and micronutrients that the patient can consume, that the patient likes, and that the patient needs. Indeed, studies show that there is a relationship between malnutrition and tolerance or efficacy of immunotherapy. The nutritional status of patients with lung cancer is constantly changing and nutritional intervention approaches and treatment symptom management should be timely.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Onkoloji |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 3 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 15 Sayı: 1 |