In this study, growing possibility, yield and water use efficiency of pumpkin seed (Cucurbita pepo L.) as a second crop after triticale-Hungarian vetch mixture in semi-arid Kayseri conditions of Turkey were investigated. For these purposes, pumpkin seed production during normal growing season in the region was considered first treatment (D1), pumpkin seed production after Hungarian vetch-triticale but on non-cultivated area was second treatment (D2) and pumpkin seed production as a second crop after Hungarian vetch-triticale was third treatments (D3). Watering just after at 40 kPa (T40) and 60 kPa (T60) soil tensions were evaluated as sub irrigation treatments under D1, D2 and D3 main plots. The experiment was designed Completely Randomized Split Plots in Blocks and each treatment was replicated 4 times. According to results, pumpkin plants could be harvested when they reached to 1230° cumulative temperatures above 10°C after sowing. Seed yield differences among growing seasons were found non-significant and 1070, 980 and 1038 kg.ha-1 seed yields obtained from D1, D2 and D3 treatments, respectively. Irrigations at 60 kPa soil tension yielded 11.7% higher seed yield than ones at 40 kPa. Pumpkin water consumption in the first (D1) and second production seasons (D2 and D3) were found as 498, 435 and 441 mm, respectively while irrigation water use efficiency (WUE) were 0.20, 0.23 and 0.24 kg.m-3. It is concluded that second crop pumpkin culture after Hungarian vetch-triticale mixtures was more favorable for the farmers of central Anatolian since they were able to grow both pumpkin seeds and forage crops within the same growing season.
Water consumption pumpkin seed second crop water use efficiency
Bu çalışmada Türkiye’nin yarı-kurak Kayseri
şartlarında Macar fiğ-tritikale karşımı sonrası 2.ürün olarak çerezlik kabak tohumu
(Cucurbita pepo L.) üretiminin
yapılabilirliği, verimi ve su kullanımına etkisi incelenmiştir. Araştırmada
normal ekim dönemi konusu (D1), güzlük Macar fiğ-tritikale hasadı
sonrası dönemde boş bırakılan alana ekim konusu (D2) ve güzlük Macar
fiğ-tritikale hasadı sonrası 2.ürün çerezlik kabak ekim konusu (D3)
olmak üzere 3 konu bulunmaktadır. D1, D2 ve D3
ana konuları altında T40= 40 cbar ve T60= 60 cbar nem
tansiyonlarından hemen sonra sulama şeklinde alt konular yer almaktadır. Tesadüf
Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Planında yürütülen çalışmada her konu 4
kez tekrarlanmıştır. Ekiminden sonra 10°C eşik sıcaklığın üstünde büyüme derece gün sıcaklığı (BDG) 1230° toplandığında çerezlik kabağın hasada
geldiği saptanmıştır. D1, D2
ve D3 konulardan sırasıyla 1070,
980 ve 1038 kg.ha-1
tohum verimi alınmıştır. Buna karşılık T60 konusunda tohum verimi T40
konusuna göre %11.7 daha yüksektir. Birinci (D1) ve ikinci üretimde (D2 ve D3) bitki
su tüketimi sırasıyla 498 mm ve 438 mm olup, buna karşılık su kullanım
etkinliği (WUE) aynı sırada 0.20 ve 0.24 kg.m-3 ve 1.dönmede
1000-tohum ağırlığı daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, Orta Anadolu
Bölgesinde sulu tarım şartlarında 2. ürün olarak çerezlik kabak yetiştiriciliği
daha fazla avantaj sağlayacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ağustos 2018 |
Kabul Tarihi | 30 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 1. Uluslararası Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongresi Özel Sayısı |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.