Throughout history, not only have meals served people as a source of nutrition, but they also have served as both an individual and official tool of diplomatic agreement between people. In being representative of the culture and traditions of the host country, they serve to establish effective communication with the counter party, create a positive atmosphere, and strengthen relationships. Today, politicians still employ the unifying effect of meals as one of many tools of diplomacy. Since the dawn of man, many a statesman had employed this method with the intent of giving a positive impression both on friend and foe alike; Ottoman statesmen were no exception to this rule. One can observe many examples of culinary culture having been employed in diplomatic affairs towards the final years of the Ottoman Empire. When we look at banquets that Ottoman Sultans had prepared for their foreign guests, not only do we see that they had offered them the crème de la crème of delicacies highlighting Turkish culinary culture offered, we also see that had been treated to dishes from their own gastronomies as well. Ottoman Sultans had hosted many banquets because of their power to unify, both in terms of foreign and domestic politics. This study has reviewed and exemplified how culinary diplomacy had been used during the late era of Ottoman diplomacy.
Tarih boyunca yemek, yalnız bir beslenme aracı değil aynı zamanda bireysel ya da resmî anlamda diplomatik bir uzlaşı aracı olarak insanlar tarafından kullanılmıştır. Kültürün ve geleneklerin bir temsilcisi olan yemek, karşı tarafla daha etkili iletişim kurmak, olumlu bir hava yaratmak ve ilişkileri geliştirmek adına önemli bir araçtır. Bu amaçla bireysel olarak kullanıldığı kadar politikacılar tarafından da bir diplomasi aracı olarak yemeğin birleştirici etkisinden yararlanılmaya çalışılmaktadır. Tarihte pek çok devlet adamı bu yönteme başvurarak, dost ya da rakip devletler üzerinde olumlu bir etki bırakmayı planlamıştır. Osmanlı devlet adamları da bu yönteme başvuranlardandır. Yakın dönem Osmanlı tarihinde yemeğin diplomatik bir araç olarak kullanımına dair birçok örnek bulunmaktadır. Osmanlı Sultanları bir taraftan yabancı konukları şereflerine verdikleri ziyafetlerde Türk mutfak kültürünün en önemli lezzetlerini sunmaya çalışırken diğer yandan da onları kendi gastronomi lisanlarında ağırlamayı tercih etmiştir. Osmanlı Sultanları gerek dış politika gerekse iç politikada yemeğin birleştirici ve ilişkileri geliştirici yönünden yararlanmak için pek çok ziyafet vermişlerdir. Bu çalışmada, yakın dönem Osmanlı diplomasisinde mutfak diplomasisinin uygulanışı örnekler üzerinden incelenecektir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Archaeology (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 21, 2023 |
Publication Date | December 27, 2023 |
Submission Date | June 15, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 |
Selcuk University Journal of Faculty of Letters will start accepting articles for 2025 issues on Dergipark as of September 15, 2024.