Bu çalışmada bakır oksit
(CuO) nanopartiküllerinin yeşil alg türü olan Chlorella vulgaris üzerindeki ekotoksik etkileri incelenmiştir. CuO nanopartikülleri farklı dispersiyon metodları
(karıştırma ve problu sonikasyon) ile farklı konsantrasyonlarda (1, 10, 50, 100
mg/L), farklı su kalite özelliklerine sahip (çok yumuşak - çok sert, düşük -
yüksek alkalinite, pH 6,5 - 7,5) sentetik yüzeysel su örnekleri içinde
hazırlanmıştır. Etki analizleri kapsamında alg inhibisyonu ve klorofil a
içeriğindeki değişim incelenmiştir. Çalışma sonunda konsantrasyondan ve su içeriğinden bağımsız olarak CuO
nanopartiküllerinin C. vulgaris
üzerinde yüksek inhibisyona (%95 - 99) neden olduğu, özellikle sonikasyon
yöntemi ile hazırlanan nanopartiküllerin karıştırma yöntemine göre daha etkili
olduğu tespit edilmiştir.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | July 1, 2017 |
Submission Date | October 3, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 2 Issue: 1 |