We humans are constantly confronted with microorganisms. In all situations, in all locations and at any time. In the case of musicians, the bacterial colonies in and around a music instrument can contribute considerably to the development of disorders or disease patterns when the immune system is weakened.In the warm and humid interior climate of brass instruments, created by condensing breath humidity and introduced particles, a microbiological climate quickly grows. The air partially inhaled through the instrument brings brass instruments into contact with these germs, which can pose health risks.
Samples were added to 5% sheep blood Columbia Agar and EMB Agara and incubated under normal atmospheric conditions at 24-48 hours 36 °C. After incubation, pure culture was taken from the reproducing colonies and determined with MALDI-TOF MS (Bruker Daltonics, USA). Cleaning methods were Brush, Wipe Terrycloth, flexible cleaning rod with brush attachment, (cleaning agent from the medical industry) and antimicrobial water based solution. In the samples taken from violin chinrests the most commonly detected bacteria were S. epidermidis, S. hominis ve S. aureus and Gram-pozitif. In samples from brass instruments, non-fermentatif Gram-negatif bacteria were detected more frequently. For the first time an antimicrobial water based solution stained by us was used. A strong bacteria reducing result could be detected, so musicians who play string or wind instruments are recommended.
Brass instruments string instruments microbial colonization interdisciplinary approach
İnsanlar hayatının değişik aşamalarında, farklı yer ve zamanlarda mikroorganizmalarla sürekli olarak karşı karşıya gelmektedir. Bu durum müzisyenler açısından değerlendirildiğinde; bağışıklık sisteminin zayıflaması, yaş faktörü, geçirilmiş olunan hastalıklar, yaşanan diğer sağlık problemleri gibi nedenler, sanatçının sanatını icrasında kullandığı enstrümanlarda yaşayan mikroorganizmaların kişide hastalık oluşturmasında büyük rol oynadığı gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Bakır enstrümanların içine soluduğumuz nefes, içindeki nemli ortam dolayısıyla nemli iç mekân iklimi taşıyan partiküllerin yoğunlaşmasından kaynaklanan mikrobiyolojik bir ortamın hazırlanmasına yol açmaktadır.
Örnekler %5 koyun kanlı Columbia agar ve EMB agara ekilerek 24-48 saat 36 °C’de normal atmosfer şartlarında inkübe edilmiştir. İnkübasyon süresi sonunda üreyen kolonilerden saf kültür alınarak MALDI-TOF MS (Bruker Daltonics, ABD) ile tiplendirilmiştir. Fırça, silme bezi, Terrycloth, esnek fırça tutuculu temizleme çubuğu, Moleküler biyoloji’de kullanılan çözelti (tıp sektöründen temizlik malzemeleri), Antimikrobiyal Su Bazlı Solüsyon kullanılmıştır. Alınan keman örneklerinde en sık S. epidermidis, S. hominis ve S. aureus olmak üzere Gram-pozitif koklar ürerken, trombonların uç kısmından alınan örneklerde daha çok non-fermentatif Gram-negatif çomakların ürediği gözlenmiştir. İlk defa tarafımızca üretimi desteklenen ve içeriği su bazlı olan temizleme solüsyonu kullanılmıştır. Yaylı ve Bakır saz çalan müzisyenlere önerilebilir.
Bakır çalgılar yaylı çalgılar bakteri kolonizasyonu interdisipliner yaklaşım
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Sayı: 11 |