Objective: Health
Literacy is important to ensure that the community is involved in health
services. Determination of the level of health literacy which is the ability to
access, understand, determinate and apply to information on health care,
disease prevention and health promotion is important in health professionals as
well as in society. Research; is a descriptive study aiming to determine the
health literacy level and the influencing factors of health professionals
working in primary health care services.
Materials and Methods:
The study group consisted of health professionals who participated in the
primary health care basic trainings in 2017. The 1199 participant's responses
to the questionnaire were composed of 2 sections of 68 questions used for data
collection purposes. In the first part of the questionnaire; The question asked
about socio-demographic information of 12 questions, in the second part; Turkey
Health Literacy Survey, which translated into Turkish validity and reliability
study conducted for the European Health Literacy Survey was used. In this
section, the first 47 questions section; type of quartet likert type (very
easy, easy, difficult, very difficult), while there were questions about health
outcomes with 9 questions.
Results: The majority
(66.5%) of our study group which specialist physician, general practitioner,
dentist, nurse, midwife and health officer consisted of women. The average age
of the group was 34.86 ± 8.28. The average score of participants' general
health literacy index was calculated as 37.55 ± 8.11, İn all indexes higher
scores was achieved in men, young age groups, the physicians, with a higher
education levels, frequent newspaper readings
Conclusion: It is
important that the health personnel who should be an example in terms of
collective wellness activities should be organized in such a way that the
working conditions affect the health behaviors positively so that they can
improve their own health.
Amaç: Sağlık okuryazarlığı; sağlık
hizmetlerine toplum katılımının sağlanmasında önemlidir. Sağlık hizmetine, hastalıklardan
korunmaya ve sağlığı geliştirmeye ilişkin bilgilere erişim, bu bilgileri
anlama, değerlendirme ve uygulama yeteneği olan sağlık okuryazarlığının
düzeyinin tespiti toplumda olduğu kadar, toplum için örnek teşkil eden sağlık
çalışanlarında da önemlidir. Araştırma; birinci basamak sağlık hizmetlerinde
çalışan sağlık personelinin sağlık okuryazarlığı düzeyini ve etkileyen
faktörleri belirlemeyi amaçlayan tanımlayıcı bir çalışmadır.
Gereç ve Yöntemler:
Çalışma grubunu 2017 yılında yapılan birinci basamak sağlık hizmetleri temel
eğitimlerine katılan sağlık personelleri oluşturdu. 1199 katılımcının yanıtları
değerlendirmeye alındığı araştırmada veri toplama amacıyla kullanılan 68
soruluk form 2 bölümden oluşmaktaydı. Anketin ilk bölümünde; 12 soruluk
sosyodemografik bilgilerin sorgulandığı form, ikinci bölümünde; Türkiye Sağlık
Okuryazarlığı Araştırması için Türkçeye çevrilerek geçerlik güvenilirlik
çalışması yapılmış olan Avrupa Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği kullanıldı. Bu
bölümde ilk 47 soruluk kısım; dörtlü likert tipi (çok kolay, kolay, zor, çok
zor) bir ölçekten oluşurken, devamında 9 soruluk sağlık algısı ile birlikte
sağlık çıktıları sorgulandığı sorular bulunmaktaydı.
Bulgular: Uzman hekim, pratisyen hekim, diş
hekimi, hemşire, ebe ve sağlık memuru mesleklerine sahip olan çalışma
grubumuzun çoğunluğu (%66,5) kadınlardan oluşmaktaydı. Grubun yaş ortalaması 34,86±8,28 olarak tespit edildi. Katılımcıların Genel
sağlık okuryazarlığı indeksine ait puan ortalaması 37,55±8,11 olarak
hesaplanırken, tüm indekslerde erkeklerde, genç yaş gruplarında, hekimlerde,
yüksek eğitim düzeyine sahip olanlarda daha yüksek puanlar elde edildi.
Sonuç: Topluma
sağlıklı yaşam aktiviteleri açısından örnek olması gereken sağlık
personellerinin, kendi sağlıklarını geliştirebilmeleri için çalışma şartlarının
sağlık davranışlarını olumlu yönde etkileyecek şekilde düzenlenmesi önem arz
etmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 29, 2018 |
Submission Date | March 7, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 8 Issue: 2 |
The published articles in SMJ are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.