Abstract
Amaç: Çalışmanın amacı hayvanlardan
insanlara bulaşan hastalıklar ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları tespit
etmekti.
Yöntem: Adana, Soysallı mahallesi çalışmanın evreniydi. Soysallı mahallesinde;
diğer mesleklerin yanı sıra, hayvancılık bir başka iş koludur. Soysallı’ nın
nüfusu 835’ tir. 72 kişiye ulaşıldı ve anketler uygulandı. Kişilere
sosyodemografik durum, bilgi ve tutumları sorgulayan 3 farklı form uygulandı.
Ayrıca her bir soruya 1 puan verilerek bilgi puanı hesaplandı.
Bulgular: Katılımcıların %44,4’ ü erkek, %55,6’ sı kadındı. Katılımcıların yaş
ortalaması 45,1. Katılımcıların %95,8’ i Ahır ve Besi hayvancılığı, yalnızca
%4,2’ si Mera hayvancılığı yapmaktadır.
Kişilerin %87.5’ i hayvanlardan insanlara hastalık bulaşacağını söylemiştir;
ancak bunların %58.7’ si sağlıklı bir hayvandan hastalık kapabileceği bilgisine
sahip değildir. Kişilerin yalnızca %12.5’ i hayvancılıkla ilgili eğitim
almışlardır. Kişilerin %37.5’ i devlet desteği almakta. Hayvancılıkla ilgili
devlet desteği alanların yalnızca %18.5’ i en az bir kez hayvancılıkla ilgili
eğitim almışlardır. Kişilerin %65’ i kaynatılmamış sütten hastalık
bulaşabileceği bilgisine sahip değiller ve bunların %96’ sı kaynatılmamış sütü
bir şekilde kullanıyorlardı.
Çalışmamızda yaşam boyu hayvandan hastalık kapma prevelansı %5.6 bulundu.
Kişilerin %36.1’i çalışırken eldiven kullanmakta, yüzde %27.8’ i maske
kullanmaktaydı. Kişilerin %13’ ü hiç bir bir kişisel koruyucu
kullanmamaktadır.
Çiğ sütten hastalık bulaşacağı bilgisine sahip olmayanlarda; çiğ süt kullanımı
daha yaygındır. (p=0.02 Odds Ratio=16.8).
Katılımcılar hayvanlardan hastalık bulaşacağı ile ilgili iyi
bilgilendirilmiş olmalarına rağmen, kümes hayvanlarının potansiyel bir
enfeksiyon kaynağı olduğu bilgisine daha az sahiptirler.
Sonuç: Katılımcıların çoğunluğu hayvanlardan bulaşan hastalıklarla ilgili
koruyucu davranışlar sergilememekte ve davranış, bilgi ile tutarlı olarak
artmaktadır. Kişilerin büyük çoğunluğu eğitimsiz ve kişisel Koruyucu ekipman
kullanımı düşüktür. Kişilerin çoğunluğu hayvanlardan bulaşan hastalıklarla
ilgili eğitime ihtiyaç duymaktadır.
Aim: The aim of the study was
to determine knowledge,attitudes and behaviors related to diseases transmitted
from animals to humans.Soysallı, (Adana) neighborhood was the universe of the
study.
Metod: Soysallı neighborhood;Besides other professions,farming is another
business line.The population of the Soysallı is 835.72 people were reached and
questionnaires were applied.
3 different forms including sociodemographic status,knowledge and attitudes
were applied to the persons.
İn addition, The Knowladge level score was calculated by each question was
given 1 point.
Results: 44.4% of the participants were male and 55.6% were female.The mean age
of the participants was 45,1.
95.8% of the participants were livestock and livestock breeding,and 4.2% of
them were in pasture livestock.
87.5% of people said that humans could be infected with animals.But 58.7% of
them do not have the knowledge that they can infect from a healthy animal.Only
12.5% of the people were educated about farming.37.5% of the participants
receive government support,only 18.5% of them were educated about farming at
least once.
65% of people did not know that non-boiled milk can enfect people,96% of those
use non-boiled milk.
In our study,the prevalence of diseases from animals was found 5.6%.
The knowledge level score positively affects the holding fresh cheese in salt
water behaviors (Mann Whitney U p = 0.04).
36.1% of people were wearing gloves while 27.8% were wearing masks.Gloves were
more common in working mask wearers (Odds Ratio = 16.8). p <0.001.
People who use less boiled milk have more knowledge that they will be infected
with non-boiled milk. (p = 0.02 Odds Ratio = 16.8).
Conclusion: The majority of people do not exhibit protective behaviors related
to diseases transmitted from animals.Behavior is consistent with knowledge.The
large majority of people are uneducated.The use of personal protective
equipment is low.The majority of people need education on diseases transmitted
from animals.