DETERMINATION OF TOURISM GUIDING STUDENTS' PERCEPTIONS RELATED TO THE CONCEPT OF "TURKISH CUISINE" THROUGH METAPHOR METHOD
Year 2018,
Volume: 10 Issue: 2, 114 - 129, 31.12.2018
Özlem Köroğlu
,
Selin Manav
Kağan Çağrı Karaca
Abstract
The purpose of this study is to determine the perceptions of tourism guiding
students towards the concept of "Turkish Cuisine" by the metaphor method. The
research was conducted with 281 students studying in Balıkesir University
Tourism Faculty Tourism Guiding Department. A semi-structured questionnaire
was prepared in the study. In the questionnaire form, participants were asked,
“Turkish Cuisine is like.., because..". The perceptions of tourism guiding students
towards the concept of "Turkish Cuisine" were solved by content analysis which is
one of the qualitative research methods. A total of 154 metaphors were developed
regarding the concept of "Turkish Cuisine" in the research. 10 categories were
developed for the developed metaphors. This study is important in terms of
revealing the perceptions of tourism guiding students towards the concept of
"Turkish Cuisine" which is the important part of the Turkish culture and
eliminating negative perceptions.
References
- Albayrak, Aslı. "Farklı Milletlerden Turistlerin Türk Mutfağına İlişkin
Görüşlerinin Saptanması Üzerine Bir Çalışma", Journal of Yaşar University. 30:
8, 2013, 5049-5063.
- Altunışık, Remzi, Recai Coşkun, Serkan Bayraktaroğlu & Engin Yıldırım. Sosyal
Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı. 3. Baskı, İstanbul: Avcı
Ofset, 2004.
- Beşkardeş, Günay Sümeyra. Üstün Zekâlı ve Özel Yetenekli Öğrencilerin
Yabancı Dil (İngilizce) Öğretiminde Metafor Sisteminin Uygulanması (Yüksek
- Örneği", Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 18:2, 2014, 95-
110.
- Karaırmak, Özlem & Berna Güloğlu. "Metafor: Danışan ve Psikolojik Danışman
Arasındaki Köprü", Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi. 4:37, 2012,
122-135.
- Kaya, Mehmet Fatih. "Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Çevre Sorunlarına
İlişkin Algıları: Metafor Analizi Örneği", Electronic Turkish Studies. 9:2, 2014,
917-931.
- Kesici, Mustafa. "Kırsal Turizme Olan Talepte Yöresel Yiyecek ve İçecek
Kültürünün Rolü", KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 14:23, 2013,
33-37.
- Köroğlu, Ahmet, Özlem Köroğlu & Mehmet Sarıoğlan. Türk Mutfağının
Tanıtılmasında Profesyonel Turist Rehberlerinin Rolüne İlişkin Ampirik Bir
Çalışma. 1. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler (29-40).
Akdeniz Üniversitesi, Antalya, 2007.
- Közleme, Olgun. Türk Mutfak Kültürü ve Din (Doktora Tezi), Marmara
Üniversitesi, 2012.
- Lakoff, George & Mark Johnson. Metaphors We Live By. London: The
University of Chicago Press, 1980.
- Özdemir, Bahattin & Fatma Kınay. "Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına
İlişkin Görüşleri: Antalya’yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir
Araştırma", Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2,
2004, 1-34.
- Özdemir, Servet & Emek Akkaya. "Genel Lise Öğrenci ve Öğretmenlerinin Okul
ve İdeal Okul Algılarının Metafor Yoluyla Analizi", Kuram ve Uygulamada
Eğitim Yönetimi. 2:2, 2013, 295-322.
- Özder, Adem, Hüseyin Kaya & Mehmet Ünlü. "Ortaöğretim Öğrencilerinin
“Turizm” Kavramı İle İlgili Geliştirdikleri Metaforların Analiz Örneği", Marmara
Coğrafya Dergisi. 25, 2012, 18-31.
- Saban, Ahmet. "Öğretmen Adaylarının Öğrenci Kavramına İlişkin Sahip
Oldukları Zihinsel İmgeler", Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 7:2, 2009, 281-326.
- Saban, Ahmet, Beyhan Nazlı Koçbeker & Aslıhan Saban. "Öğretmen Adaylarının
Öğretmen Kavramına İlişkin Algılarının Metafor Analizi Yoluyla
İncelenmesi", Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 6:2, 2006, 461-522.
- Saçılık, Melahat Yıldırım, Samet Çevik & Çiğdem Özkan. "Turizm ve Otel
İşletmeciliği Bölümü Önlisans Öğrencilerinin "Turizm" Olgusuna İlişkin
Metaforik Algıları", Akademik Bakış Dergisi Uluslararası Hakemli Sosyal
Bilimler E-Dergisi. 53, 2016, 84-103.
- Schmitt, Rudolph. "Systematic Metaphor Analysis As a Method of Qualitative
Research", The Qualitative Report. 10:2, 2005, 358-394.
- Serçeoğlu, Neslihan. "Yöre Halkının Mutfak Kültürünü Tanıma Durumunun
Tespit Edilmesi: Erzurum İli Örneği", Journal of Tourism and Gastronomy
Studies, 2:4, 2014, 36-46.
- Sosyal, Davut & Özlem Afacan. "İlköğretim Öğrencilerinin “Fen ve Teknoloji
Dersi” ve “Fen ve Teknoloji Öğretmeni” Kavramlarına Yönelik Metafor
Durumları", Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 9:19,
2012, 287-306.
- Şirin, Erkan Faruk, Fatih Bektaş, Gülsen Karaman & Gonca Korucu Aytan.
"Rafting Katılımcılarının Rafting Kavramına İlişkin Metaforik Algıları", Beden
Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 6:2, 2012, 207-215.
- Taş, Mahmut, İsmail Düz & Esra Ünlü. "Ortaöğretim Öğrencilerinin “Alternatif
Turizm” Kavramına İlişkin Algılarının Metaforlar Yardımıyla Analizi", Eğitim ve
Öğretim Araştırmaları Dergisi. 5:Özel Sayı, 2016, 352-360.
- Tortop, Hasan Sait. "Öğretmen Adaylarının Üniversite Hocası Hakkındaki
Metaforları ve Bir Değerlendirme Aracı Olarak Metafor", Yükseköğretim ve
Bilim Dergisi. 3:2, 2013, 153-160.
- Ural, Ayhan & İbrahim Kılıç. Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS İle Veri Analizi
SPSS 10.0-12.0 For Windows, 2. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık. 2006.
- Yazçiçek, Ramazan. "Metafizik Alanda Sörf Ya Da Mecaz ve Semboller
Üzerinden Anlamlandırma: Bir Anlatım Yöntemi Olarak Metafor", Milel ve Nihal.
9:1, 2012, 135-164.
- Yazıcıoğlu, Yahşi & Samiye Erdoğan. SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma
Yöntemleri, Ankara: Detay Yayıncılık. 2004.
- Yenipınar, Uysal, Elif Bak, Burhan Çınar, Sevda Salihli Birdir & Gizem Çapar.
"Turizm Rehberliği Bölümü Lisans Öğrencilerinin “Turist Rehberliği” Mesleğine
İlişkin Algılarının Mecazlarla Analizi", içinde: 17. Ulusal Turizm Kongresi Bildiri
Kitabı, (Editör: O. Bahar), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, 2016,
ss.1287-1296.
- Yıldırım, Ali & Hasan Şimşek. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri,
Ankara: Seçkin Yayıncılık. 2008.
TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN "TÜRK MUTFAĞI" KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ
Year 2018,
Volume: 10 Issue: 2, 114 - 129, 31.12.2018
Özlem Köroğlu
,
Selin Manav
Kağan Çağrı Karaca
Abstract
Bu araştırmanın amacı turizm rehberliği öğrencilerinin "Türk Mutfağı"
kavramına ilişkin algılarının metaforlar yöntemi ile belirlenmesidir. Araştırma,
Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği bölümünde öğrenim
gören 281 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yarı yapılandırılmış bir
anket formu hazırlanmıştır. Anket formunda bu araştırmaya katılanlardan "Bana
Göre Türk Mutfağı ... Gibidir. Çünkü ..." cümlesini tamamlamaları istenmiştir.
Turizm rehberliği öğrencilerinin "Türk Mutfağı" kavramına ilişkin düşünceleri
nitel araştırma yöntemlerinden biri olan içerik analizi ile çözümlenmiştir.
Araştırmada "Türk Mutfağı" kavramına ilişkin olarak toplam 154 metaforun
geliştirildiği görülmüştür. Geliştirilen metaforlara yönelik 10 kategori oluşturulmuştur. Bu çalışma, turizm rehberliği öğrencilerinin Türk kültürünün
önemli bir parçası olan "Türk Mutfağı" kavramına yönelik sahip olduğu
algılamalarının ortaya çıkarılması ve varsa olumsuz algılamaların giderilmesi
açısından önem taşımaktadır.
References
- Albayrak, Aslı. "Farklı Milletlerden Turistlerin Türk Mutfağına İlişkin
Görüşlerinin Saptanması Üzerine Bir Çalışma", Journal of Yaşar University. 30:
8, 2013, 5049-5063.
- Altunışık, Remzi, Recai Coşkun, Serkan Bayraktaroğlu & Engin Yıldırım. Sosyal
Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı. 3. Baskı, İstanbul: Avcı
Ofset, 2004.
- Beşkardeş, Günay Sümeyra. Üstün Zekâlı ve Özel Yetenekli Öğrencilerin
Yabancı Dil (İngilizce) Öğretiminde Metafor Sisteminin Uygulanması (Yüksek
- Örneği", Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 18:2, 2014, 95-
110.
- Karaırmak, Özlem & Berna Güloğlu. "Metafor: Danışan ve Psikolojik Danışman
Arasındaki Köprü", Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi. 4:37, 2012,
122-135.
- Kaya, Mehmet Fatih. "Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Çevre Sorunlarına
İlişkin Algıları: Metafor Analizi Örneği", Electronic Turkish Studies. 9:2, 2014,
917-931.
- Kesici, Mustafa. "Kırsal Turizme Olan Talepte Yöresel Yiyecek ve İçecek
Kültürünün Rolü", KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 14:23, 2013,
33-37.
- Köroğlu, Ahmet, Özlem Köroğlu & Mehmet Sarıoğlan. Türk Mutfağının
Tanıtılmasında Profesyonel Turist Rehberlerinin Rolüne İlişkin Ampirik Bir
Çalışma. 1. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler (29-40).
Akdeniz Üniversitesi, Antalya, 2007.
- Közleme, Olgun. Türk Mutfak Kültürü ve Din (Doktora Tezi), Marmara
Üniversitesi, 2012.
- Lakoff, George & Mark Johnson. Metaphors We Live By. London: The
University of Chicago Press, 1980.
- Özdemir, Bahattin & Fatma Kınay. "Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına
İlişkin Görüşleri: Antalya’yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir
Araştırma", Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2,
2004, 1-34.
- Özdemir, Servet & Emek Akkaya. "Genel Lise Öğrenci ve Öğretmenlerinin Okul
ve İdeal Okul Algılarının Metafor Yoluyla Analizi", Kuram ve Uygulamada
Eğitim Yönetimi. 2:2, 2013, 295-322.
- Özder, Adem, Hüseyin Kaya & Mehmet Ünlü. "Ortaöğretim Öğrencilerinin
“Turizm” Kavramı İle İlgili Geliştirdikleri Metaforların Analiz Örneği", Marmara
Coğrafya Dergisi. 25, 2012, 18-31.
- Saban, Ahmet. "Öğretmen Adaylarının Öğrenci Kavramına İlişkin Sahip
Oldukları Zihinsel İmgeler", Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 7:2, 2009, 281-326.
- Saban, Ahmet, Beyhan Nazlı Koçbeker & Aslıhan Saban. "Öğretmen Adaylarının
Öğretmen Kavramına İlişkin Algılarının Metafor Analizi Yoluyla
İncelenmesi", Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 6:2, 2006, 461-522.
- Saçılık, Melahat Yıldırım, Samet Çevik & Çiğdem Özkan. "Turizm ve Otel
İşletmeciliği Bölümü Önlisans Öğrencilerinin "Turizm" Olgusuna İlişkin
Metaforik Algıları", Akademik Bakış Dergisi Uluslararası Hakemli Sosyal
Bilimler E-Dergisi. 53, 2016, 84-103.
- Schmitt, Rudolph. "Systematic Metaphor Analysis As a Method of Qualitative
Research", The Qualitative Report. 10:2, 2005, 358-394.
- Serçeoğlu, Neslihan. "Yöre Halkının Mutfak Kültürünü Tanıma Durumunun
Tespit Edilmesi: Erzurum İli Örneği", Journal of Tourism and Gastronomy
Studies, 2:4, 2014, 36-46.
- Sosyal, Davut & Özlem Afacan. "İlköğretim Öğrencilerinin “Fen ve Teknoloji
Dersi” ve “Fen ve Teknoloji Öğretmeni” Kavramlarına Yönelik Metafor
Durumları", Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 9:19,
2012, 287-306.
- Şirin, Erkan Faruk, Fatih Bektaş, Gülsen Karaman & Gonca Korucu Aytan.
"Rafting Katılımcılarının Rafting Kavramına İlişkin Metaforik Algıları", Beden
Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 6:2, 2012, 207-215.
- Taş, Mahmut, İsmail Düz & Esra Ünlü. "Ortaöğretim Öğrencilerinin “Alternatif
Turizm” Kavramına İlişkin Algılarının Metaforlar Yardımıyla Analizi", Eğitim ve
Öğretim Araştırmaları Dergisi. 5:Özel Sayı, 2016, 352-360.
- Tortop, Hasan Sait. "Öğretmen Adaylarının Üniversite Hocası Hakkındaki
Metaforları ve Bir Değerlendirme Aracı Olarak Metafor", Yükseköğretim ve
Bilim Dergisi. 3:2, 2013, 153-160.
- Ural, Ayhan & İbrahim Kılıç. Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS İle Veri Analizi
SPSS 10.0-12.0 For Windows, 2. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık. 2006.
- Yazçiçek, Ramazan. "Metafizik Alanda Sörf Ya Da Mecaz ve Semboller
Üzerinden Anlamlandırma: Bir Anlatım Yöntemi Olarak Metafor", Milel ve Nihal.
9:1, 2012, 135-164.
- Yazıcıoğlu, Yahşi & Samiye Erdoğan. SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma
Yöntemleri, Ankara: Detay Yayıncılık. 2004.
- Yenipınar, Uysal, Elif Bak, Burhan Çınar, Sevda Salihli Birdir & Gizem Çapar.
"Turizm Rehberliği Bölümü Lisans Öğrencilerinin “Turist Rehberliği” Mesleğine
İlişkin Algılarının Mecazlarla Analizi", içinde: 17. Ulusal Turizm Kongresi Bildiri
Kitabı, (Editör: O. Bahar), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, 2016,
ss.1287-1296.
- Yıldırım, Ali & Hasan Şimşek. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri,
Ankara: Seçkin Yayıncılık. 2008.