BibTex RIS Kaynak Göster

ORGANİK MADDE KONSANTRASYONUNUN TRİHALOMETAN (THM) BİLEŞİKLERİNİN OLUŞUMUNA ETKİSİ

Yıl 2009, Cilt: 24 Sayı: 2, 1 - 8, 01.06.2009

Öz

Klor en yaygın olarak kullanılan dezenfektandır ve sulardaki doğal organik maddeler (DOM) ile reaksiyona girerek dezenfeksiyon yan ürünlerini (DYÜ) oluşturmaktadır. DYÜ’lerin en yaygın iki türü trihalometan (THM) ve haloasetik asit (HAA) bileşikleri insan ve çevre sağlığı açısından oldukça sakıncalıdır. Bu çalışmada Konya’da evsel ve endüstriyel su temininde ihtiyacı karşılayan Altınapa Barajı’ndan alınan su örneği, ters osmoz membran sisteminden geçirilerek mevcut çözünmüş organik maddelerin izole edilmesi sağlanmıştır. Elde edilen izolattan belirli seyreltmeler yapılarak farklı organik madde konsantrasyonlarında 4 farklı THM bileşiğinin oluşumu ve türlerin dağılımı belirlenmiştir. Farklı organik madde konsantrasyonlarında elde edilen toplam THM miktarı 58‐108 μg/L aralığındadır ve toplam THM içerisinde kloroform (CF) % 63‐89’luk kısmı oluşturmaktadır. Organik madde konsantrasyonun artırılması ile THM bileşiklerinin konsantrasyonlarının arttığı tespit edilmiştir.

The Effects of Organic Matter Concentration On Trihalomethane (Thms) Compounds Formation

Yıl 2009, Cilt: 24 Sayı: 2, 1 - 8, 01.06.2009

Öz

Chlorine is widely used disinfectant and reacts with natural organic matter (NOM) in waters to form disinfection by‐products (DBPs). Trihalomethanes (THMs) and haloacetic acids (HAAs) are the most common DBPs and potentially hazardous to environment and human health. In this study, water sample was obtained from Altinapa Dam, which has been used for the domestic and industrial water supply purposes in Konya. Dissolved organic matters in the dam water sample were isolated using a reverse osmosis membrane. The isolate was diluted with distilled water to adjust the different organic matter concentrations. Formation and speciation of four THM compounds were determined at different organic matter concentrations. The range of total THMs concentrations are 58‐108 μg/L and chloroform (CF) is 63‐89 % of total THMs. Increasing organic matter concentrations increase THMs concentrations

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA47HM65CR
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sezen Küçükçongar

Mehmet Faik Sevimli Bu kişi benim

Esra Yel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 24 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Küçükçongar, S., Sevimli, M. F., & Yel, E. (2009). ORGANİK MADDE KONSANTRASYONUNUN TRİHALOMETAN (THM) BİLEŞİKLERİNİN OLUŞUMUNA ETKİSİ. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 24(2), 1-8.
AMA Küçükçongar S, Sevimli MF, Yel E. ORGANİK MADDE KONSANTRASYONUNUN TRİHALOMETAN (THM) BİLEŞİKLERİNİN OLUŞUMUNA ETKİSİ. sujest. Haziran 2009;24(2):1-8.
Chicago Küçükçongar, Sezen, Mehmet Faik Sevimli, ve Esra Yel. “ORGANİK MADDE KONSANTRASYONUNUN TRİHALOMETAN (THM) BİLEŞİKLERİNİN OLUŞUMUNA ETKİSİ”. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi 24, sy. 2 (Haziran 2009): 1-8.
EndNote Küçükçongar S, Sevimli MF, Yel E (01 Haziran 2009) ORGANİK MADDE KONSANTRASYONUNUN TRİHALOMETAN (THM) BİLEŞİKLERİNİN OLUŞUMUNA ETKİSİ. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi 24 2 1–8.
IEEE S. Küçükçongar, M. F. Sevimli, ve E. Yel, “ORGANİK MADDE KONSANTRASYONUNUN TRİHALOMETAN (THM) BİLEŞİKLERİNİN OLUŞUMUNA ETKİSİ”, sujest, c. 24, sy. 2, ss. 1–8, 2009.
ISNAD Küçükçongar, Sezen vd. “ORGANİK MADDE KONSANTRASYONUNUN TRİHALOMETAN (THM) BİLEŞİKLERİNİN OLUŞUMUNA ETKİSİ”. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi 24/2 (Haziran 2009), 1-8.
JAMA Küçükçongar S, Sevimli MF, Yel E. ORGANİK MADDE KONSANTRASYONUNUN TRİHALOMETAN (THM) BİLEŞİKLERİNİN OLUŞUMUNA ETKİSİ. sujest. 2009;24:1–8.
MLA Küçükçongar, Sezen vd. “ORGANİK MADDE KONSANTRASYONUNUN TRİHALOMETAN (THM) BİLEŞİKLERİNİN OLUŞUMUNA ETKİSİ”. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 24, sy. 2, 2009, ss. 1-8.
Vancouver Küçükçongar S, Sevimli MF, Yel E. ORGANİK MADDE KONSANTRASYONUNUN TRİHALOMETAN (THM) BİLEŞİKLERİNİN OLUŞUMUNA ETKİSİ. sujest. 2009;24(2):1-8.

MAKALELERINIZI 

http://sujest.selcuk.edu.tr

uzerinden gonderiniz