‘Bulgur’ known as its Turkish name in the world is ranked among the most nutritious food resources by the American Science Center. It has traditionally played a crucial role for food requirements of Turkish people with its dietary fiber, vitamins and mineral contents. However, any special new cultivar for bulgur making hasn’t been developed, yet. Generally, cultivars not suitable for macaroni at industrial level has been used for bulgur making.. Therefore, new durum wheat cultivars with reasonable bulgur color and quality parameters such as should be urgently developed.
Bütün dünyada Türkçe ismiyle bilinen bulgur, Amerikan Bilim Merkezince en besleyici besin maddelerinin başında yer almaktadır. İçerdiği besinsel lif, vitaminler ve mineral maddeler nedeniyle bulgur, insanımızın geleneksel olarak beslenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bununla beraber, bulgur yapımı için tescil ettirilmiş özel bir çeşit yoktur. Genel olarak, makarna üretimine uygun olmayan çeşitler bulgur için kullanılmaktadır. Bundan dolayı, daha kaliteli üretim için acilen bulgur yapımına uygun renk ve kalitede çeşit geliştirilmesi gerekmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2004 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 13 Issue: 1-2 |