This research was carried out to determine responses of some barley cultivars to salt stress at germination period in laboratory conditions. In this study, Aydanhanım, Bülbül-89 and Tarm-92, which are double-row barley cultivars and have a great importance in terms of barley cultivation in Turkey, were used as a plant material. Six different NaCl doses (0, 3, 6, 9, 12 and 15 g/l) were applied. Germination speed on 4th day of the study, “germination power”, “root length”, “shoot length”, “fresh and dry weight” on 8th day of the study were examined. According to results; “germination speed”, “root length”, “shoot length” and “dry matter” has a significant interaction for cultivar interaction. In addition to; all parameters has a significant interaction for NaCl doses and cultivar x NaCl doses interaction’s; “root length”, “fresh weight” and “dry matter” has a significant interaction too. It has been found that Tarm-92 cultivar was higher salt tolerance than other cultivar.
Bu araştırma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü laboratuvarında, bazı arpa çeşitlerinin çimlenme aşamasında tuz stresine olan tepkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada bitki materyali olarak Türkiye’de arpa yetiştiriciliği açısında büyük önem taşıyan; Aydanhanım, Bülbül-89 ve Tarm-92 iki sıralı arpa çeşitleri kullanılmıştır. Tuz stresi için NaCl’nin 5 dozu (3, 6, 9, 12 ve 15 g/l) ve kontrol grubu olarak da saf su (0 g/l) uygulanmıştır. Çalışmanın 4. gününde çimlenmiş olan tohumlar sayılarak “Çimlenme Hızı” ve 8. günde ikinci sayım ve diğer ölçümler yapılarak “çimlenme gücü”, “kök uzunluğu”, “sürgün uzunluğu”, “yaş ve kuru ağırlık” parametreleri belirlenmiştir. Alınan sonuçlara göre çeşitler, “çimlenme gücü”, “kök uzunluğu”, “sürgün Uzunluğu” ve “kuru ağırlık” parametreleri istatistiki anlamda önemli bulunmuştur. Bununla birlikte; tuz dozları için incelenen tüm parametreler ve çeşit x tuz interaksiyonları için ise; “kök uzunluğu”, “yaş ve kuru ağırlık” parametrelerinin de istatistiksel olarak önemli çıktığı belirlenmiştir. İncelenen tüm parametrelerde Tarm-92 çeşidinin diğer çeşitlere göre tuza toleransının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 22, 2016 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 24 Issue: 2 |