Kırşehir ili ekolojik koşullarında
yetiştiriciliği yapılan mercimek genotiplerinde verim ve verime etki eden
unsurların belirlenmesi ile bu unsurlar arasındaki ilişkilerin ortaya koyulmasını
amaçlayan bu araştırma 2013 ve 2014 yıllarında iki yıl süre ile yürütülmüştür.
Araştırmada 3’ü yeşil mercimek çeşidi (Sultan, Ankara Yeşili ve Meyveci 2001)
olmak üzere 6 adet yeşil mercimek genotipi kullanılmıştır. Araştırma tesadüf
blokları deneme deseninde 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüş olup ekimler 2013
yılında 28 Mart, 2014 yılında ise 24 Mart tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Araştırmada kullanılan yeşil mercimek genotiplerinin iki yıllık ortalamalarına
göre bitki boyları 18-21.3 cm, bitkide bakla sayıları 14.3-25.7 adet, bitkide
tane sayıları 10.7-18.5 adet, bin tane ağırlıklarının ise 26.8-40.1 g arasında
değişim gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca korelasyon analizi sonucunda
biyolojik verim ile bitkide bakla sayısı, ilk bakla yüksekliği ile biyolojik
verim, bitkide tane sayısı ile verim arasında çok önemli ilişkilerin olduğu
belirlenmiştir. Sonuç olarak yeşil mercimek ıslah çalışmalarında bitkide bakla
sayısı, bitki dane verimi ve ilk bakla yüksekliklerinin seleksiyon kriteri
olarak dikkate alınmasının gerekliliği tespit edilmiştir.
This research was carried out between 2013
and 2014 for two years, aiming to determine the factors affecting yield and
yield components in the lentil genotypes cultivated in the Kirsehir ecological
conditions and to reveal the relationship between these plant characters.In the study, 6 green lentil genotypes were used The research was
conducted in completely randomized block design with three replications. Sowings
were carried out on March 28 for 2013 and on March 24 for 2014. According to
the results averaged two consecutive years plant height ranged from 18 to 21.3 cm, number of pods per plant ranged
from 14.3 to 25.7, number of seeds per plant ranged from 10.7 to 18.5, 1000
seed weight ranged from 26.8 to 40.1 g. Positively correlations detected
between the biological yield and the number of pods per plant, the first pod
height and between the number of seeds per plant and grain yield. As a result,
it has been determined that the number of pods per plant, grain yield and the
first pod height in the green lentil breeding studies should be considered as
selection properties.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 29, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 26 Issue: 1 |