Review
BibTex RIS Cite

Türkiye'de Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretimi ve Pazarlamasındaki Gelişmelerin Değerlendirilmesi

Year 2017, Volume: 26 Issue: 2, 216 - 229, 29.12.2017
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.369928

Abstract

Tıbbi ve
aromatik bitkiler, eski çağlardan beri alternatif tıp, sanayi, kozmetik gibi birçok alanda insanlar tarafından kullanılmaktadır. Günümüzde sentetik ve
kimyasal ilaçların insan sağlığı üzerindeki yan etkileri nedeniyle, şifalı
bitkilere olan talep artmıştır. Türkiye, coğrafi yapısı nedeniyle hem genetik çeşitlilik ve endemizm bakımından ve hem de birçok bitkinin
gen merkezi konumunda olan bir ülkedir. Ayrıca, Türkiye, şifalı bitkiler ticaretinde dünyadaki
en önemli ülkeler arasındadır. Ancak, tıbbi ve aromatik
bitkilerin ihracatı konusunda Türkiye'nin yüksek potansiyeline rağmen istenilen
seviyeye henüz ulaşılmamıştır. Tıbbi bitki ihracatı, 2012 yılından 2016'ya
kadar %46 artışla 33.6 tondan 49.1 tona yükselmiştir. Aynı zamanda, tıbbi
bitki ihracatının değeri, 2012-2016 yılları arasında %58 artarak 100 milyon ABD dolarından 158 milyon
ABD dolarına yükselmiştir. Türkiye'de tıbbi bitki ithalatı ise
2012 yılında 16.9 ton iken 2016 yılında %50 artarak 25.5 tona ulaşmış
durumdadır. 2012 yılında 25 milyon
ABD doları olan tıbbi bitki ithalatının değeri,
2016 yılında %61 oranında artarak 41 milyon ABD dolarına ulaşmıştır. 2016
yılında Türkiye'de en çok ihraç edilen şifalı bitkiler kekik, defne yaprağı,
kimyon ve anasondur. 2016 yılında ithal edilen Türkiye'nin şifalı bitkileri
incelendiğinde çörekotu, karabiber ve zencefil ilk üç sırada yer
almaktadır. Bu çalışmada, seçilen yıllara göre Türkiye'nin ithalat ve
ihracatında önemli olan bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin ihracat, ithalat
değer ve miktarları incelenmiş ve bu tıbbi ve aromatik bitkilerin ihracatının
artırılması için bazı öneriler getirilmiştir.

References

  • Arslan, N., Baydar, H., Süleyman, K., Karık, Ü., Şekeroğlu, N., Gümüşçü, A., 2015, Tıbbi Aromatik Bitkiler Üretiminde Değişimler ve Yeni Arayışlar, Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, 12-16 Ocak 2015, Ankara, s: 483-507
  • Aydın, E., Yurum, Ç., Kevseroğlu, K., Seyis, F. 2014, Doğadan Yoğun Olarak Toplanan Pazar Payı Yüksek Olan Önemli Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Risk Durumları, 23–25 Eylül 2014, Yalova, Bildiriler Kitabı, s: 281-286
  • BAKA, 2012, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektör Raporu, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Aralık, 2012
  • Başer, H.C., Sustainable Wild Harvesting of Medicinal and Aromatic Plants: An Educational Aprroach, Harvesting On Non-Wood Forest Products, Seminar Proceedings, Menemen-İzmir, Turkey, 2000
  • Başer, K. H. C. (2001). Her Derde Deva Bir Bitki Kekik. Bilim ve Teknik Dergisi, 402, 74-77.
  • Başer, K. H. C., 2014. “Türkiye’nin Önemli Tıbbi ve Aromatik Odun Dışı Orman Ürünleri”, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki Önemi Çalıştayı, İnönü Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Elâzığ Orman Bölge Müdürlüğü, Malatya
  • Bayramoğlu M.M., Toksoy D., Şen G., "Türkiye’de Tıbbi Bitki Ticareti", II. Ormancılıkta Sosyo- Ekonomik Sorunlar Kongresi, ISPARTA, TÜRKIYE, 19-21 Şubat 2009, ss.89-98
  • Binici, A. (2002). Baharat Değerlendirme Raporu. Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, 1-37.
  • Faydaoğlu E, Sürücüoğlu MS (2011). Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11(1), 52-67
  • Metin, İ., Güngör, H., Çolak, Ö.F., 2012, Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin İhracatı ve İthalatı, Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu 13-15 Eylül 2012 Tokat, s: 326-333
  • Özgüven, M., Sekin, S., Gürbüz, B., Şekeroğlu, N., Ayanoğlu, F., Ekren, S. (2005). Tütün, tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi ve ticareti. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, 1, 481-501
  • Öztürk, M., Temel, M., Tınmaz, 2014, Türkiye’de Kekik Üretim ve Pazarlaması, II. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu 23–25 EYLÜL 2014 Yalova
  • Öztürk, M., Temel, M., Tınmaz, A.B., Kil, L., 2012, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Dış Ticaretimizdeki Yeri, Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu 13-15 Eylül 2012 Tokat, s:33-44
  • TUİK, 2016, Türkiye İstatistik Kurumu, www.tuik.gov.tr. [Erişim: Mart 2017]
  • Unctad, United Nations Conference on Trade and Development, http://unctad.org [Erişim: Mart 2017]. Yoğunlu A., 2011, Tunceli Ekonomik Değeri Olan Bitkiler Raporu, Sektörel Araştırmalar Serisi-5, Fırat Kalkınma Ajansı, 2011
  • Yücer, A., Altıntaş, G., 2012, Türkiye’nin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Dış Ticareti, Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu 13-15 Eylül 2012 Tokat, s:55-63.
Year 2017, Volume: 26 Issue: 2, 216 - 229, 29.12.2017
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.369928

Abstract

References

  • Arslan, N., Baydar, H., Süleyman, K., Karık, Ü., Şekeroğlu, N., Gümüşçü, A., 2015, Tıbbi Aromatik Bitkiler Üretiminde Değişimler ve Yeni Arayışlar, Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, 12-16 Ocak 2015, Ankara, s: 483-507
  • Aydın, E., Yurum, Ç., Kevseroğlu, K., Seyis, F. 2014, Doğadan Yoğun Olarak Toplanan Pazar Payı Yüksek Olan Önemli Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Risk Durumları, 23–25 Eylül 2014, Yalova, Bildiriler Kitabı, s: 281-286
  • BAKA, 2012, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektör Raporu, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Aralık, 2012
  • Başer, H.C., Sustainable Wild Harvesting of Medicinal and Aromatic Plants: An Educational Aprroach, Harvesting On Non-Wood Forest Products, Seminar Proceedings, Menemen-İzmir, Turkey, 2000
  • Başer, K. H. C. (2001). Her Derde Deva Bir Bitki Kekik. Bilim ve Teknik Dergisi, 402, 74-77.
  • Başer, K. H. C., 2014. “Türkiye’nin Önemli Tıbbi ve Aromatik Odun Dışı Orman Ürünleri”, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki Önemi Çalıştayı, İnönü Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Elâzığ Orman Bölge Müdürlüğü, Malatya
  • Bayramoğlu M.M., Toksoy D., Şen G., "Türkiye’de Tıbbi Bitki Ticareti", II. Ormancılıkta Sosyo- Ekonomik Sorunlar Kongresi, ISPARTA, TÜRKIYE, 19-21 Şubat 2009, ss.89-98
  • Binici, A. (2002). Baharat Değerlendirme Raporu. Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, 1-37.
  • Faydaoğlu E, Sürücüoğlu MS (2011). Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11(1), 52-67
  • Metin, İ., Güngör, H., Çolak, Ö.F., 2012, Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin İhracatı ve İthalatı, Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu 13-15 Eylül 2012 Tokat, s: 326-333
  • Özgüven, M., Sekin, S., Gürbüz, B., Şekeroğlu, N., Ayanoğlu, F., Ekren, S. (2005). Tütün, tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi ve ticareti. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, 1, 481-501
  • Öztürk, M., Temel, M., Tınmaz, 2014, Türkiye’de Kekik Üretim ve Pazarlaması, II. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu 23–25 EYLÜL 2014 Yalova
  • Öztürk, M., Temel, M., Tınmaz, A.B., Kil, L., 2012, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Dış Ticaretimizdeki Yeri, Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu 13-15 Eylül 2012 Tokat, s:33-44
  • TUİK, 2016, Türkiye İstatistik Kurumu, www.tuik.gov.tr. [Erişim: Mart 2017]
  • Unctad, United Nations Conference on Trade and Development, http://unctad.org [Erişim: Mart 2017]. Yoğunlu A., 2011, Tunceli Ekonomik Değeri Olan Bitkiler Raporu, Sektörel Araştırmalar Serisi-5, Fırat Kalkınma Ajansı, 2011
  • Yücer, A., Altıntaş, G., 2012, Türkiye’nin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Dış Ticareti, Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu 13-15 Eylül 2012 Tokat, s:55-63.
There are 16 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Önder Volkan Bayraktar

Görkem Öztürk This is me

Doğan Arslan This is me

Publication Date December 29, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 26 Issue: 2

Cite

APA Bayraktar, Ö. V., Öztürk, G., & Arslan, D. (2017). Türkiye’de Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretimi ve Pazarlamasındaki Gelişmelerin Değerlendirilmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26(2), 216-229. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.369928
AMA Bayraktar ÖV, Öztürk G, Arslan D. Türkiye’de Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretimi ve Pazarlamasındaki Gelişmelerin Değerlendirilmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. December 2017;26(2):216-229. doi:10.21566/tarbitderg.369928
Chicago Bayraktar, Önder Volkan, Görkem Öztürk, and Doğan Arslan. “Türkiye’de Bazı Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Üretimi Ve Pazarlamasındaki Gelişmelerin Değerlendirilmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 26, no. 2 (December 2017): 216-29. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.369928.
EndNote Bayraktar ÖV, Öztürk G, Arslan D (December 1, 2017) Türkiye’de Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretimi ve Pazarlamasındaki Gelişmelerin Değerlendirilmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 26 2 216–229.
IEEE Ö. V. Bayraktar, G. Öztürk, and D. Arslan, “Türkiye’de Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretimi ve Pazarlamasındaki Gelişmelerin Değerlendirilmesi”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 26, no. 2, pp. 216–229, 2017, doi: 10.21566/tarbitderg.369928.
ISNAD Bayraktar, Önder Volkan et al. “Türkiye’de Bazı Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Üretimi Ve Pazarlamasındaki Gelişmelerin Değerlendirilmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 26/2 (December 2017), 216-229. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.369928.
JAMA Bayraktar ÖV, Öztürk G, Arslan D. Türkiye’de Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretimi ve Pazarlamasındaki Gelişmelerin Değerlendirilmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2017;26:216–229.
MLA Bayraktar, Önder Volkan et al. “Türkiye’de Bazı Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Üretimi Ve Pazarlamasındaki Gelişmelerin Değerlendirilmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 26, no. 2, 2017, pp. 216-29, doi:10.21566/tarbitderg.369928.
Vancouver Bayraktar ÖV, Öztürk G, Arslan D. Türkiye’de Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretimi ve Pazarlamasındaki Gelişmelerin Değerlendirilmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2017;26(2):216-29.

Cited By



Türkiye’de Adaçayı Yetiştiriciliği ve Ticari Önemi
Uluslararası Doğu Anadolu Fen Mühendislik ve Tasarım Dergisi
https://doi.org/10.47898/ijeased.880596





Türkiye’de Yetişen Kekik Türleri, Ekonomik Önemi ve Kullanım Alanları
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Çiğdem BOZDEMİR
https://doi.org/10.29133/yyutbd.511777