Intensive agriculture used hybrid seed, chemical fertilizer and pesticide became widespread in conjunction with
green revolution. Intensive agriculture providing yield increase in the short term caused negative effects on to
environmental and human health in the long term. So, sustainable agriculture was offered as a alternative instead
of intensive agriculture. But hegemony of intensive agriculture has still gone on as a mode of production among
producers. Maize having various use areas is a product produced intensely via mode of intensive agriculture. The
aim of this study is to evaluate sensitiveness of maize producers in Adana on to environmental and human health
in terms of use of seed, chemical fertilizer and pesticide. Adana providing % 15.8 of maize production of Turkey
is a important city. For this reason, Adana was choosen as working area. In study, 95 producers were interviewed
with face to face questionnaire method. Data obtained were evaluated by using SPSS programme and Chi-
square independence test was applied. According to result of analysis, that % 62.1 of maize producers didn't use
organic fertilizer and that % 63.2 of them determined sort and quantity of fertilizer in terms of their experiences
were revealed. A significant relation was found out between organic fertilizer use case of maize producers and
income case of maize producers. Consequently, it was establised that maize producers in Adana are not generally
sensitive on to environmental and human health in terms of use of seed, chemical fertilizer and pesticide.
Hibrit tohum, kimyasal gübre ve ilacın kullanıldığı entansif tarım yeşil devrim ile birlikte yaygınlaşmıştır. Kısa
vadede verim artışı sağlayan entansif tarım uzun vadede çevre ve insan sağlığı üzerine olumsuz etkilere neden
olmuştur. Bunun sonucunda, sürdürülebilir tarım entansif tarımın yerine bir alternatif olarak önerilmiştir. Fakat
entansif tarımın egemenliği hala üreticiler arasında bir üretim tarzı olarak devam etmektedir. Çeşitli kullanım
alanları bulunan mısır yoğun olarak entansif tarım tarzı ile üretilen bir üründür. Bu çalışmanın amacı, Adana
ilinde tohum, kimyasal gübre ve ilaç kullanımı açısından mısır üreticilerinin çevre ve insan sağlığına
duyarlılığını değerlendirmektir. Adana Türkiye mısır üretiminin % 15.8'ini sağlayan önemli bir şehirdir. Bu
nedenle çalışma alanı olarak seçilmiştir. Çalışmada, 95 üretici ile yüz yüze anket metodu ile görüşülmüştür. Elde
edilen veriler SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiş ve Khi-kare bağımsızlık testi uygulanmıştır. Analiz
sonucuna göre, mısır üreticilerinin % 62.1'inin hiç organik gübre kullanmadığı ve % 63.2'si gübre çeşidini ve
miktarını deneyimlerine göre belirlediği ortaya koyulmuştur. Mısır üreticilerinin, organik gübre kullanma
durumları ile gelir durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak, Adana ilinde tohum, kimyasal
gübre ve ilaç kullanımı açısından mısır üreticilerinin çevre ve insan sağlığına genel olarak duyarlı olmadığı
tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering, Business Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 6, 2017 |
Submission Date | November 22, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 23 Issue: 1 |