One of the most important problems of soils
endowed with weak structural characteristics is the formation of crust layer on
the surface. Especially in a young alluvial soils, aggregate stability
decreases by degrading soil structures during transportation. Due to
insufficient precipitation, rebuilding of structure development and increasing
aggregate stability in these types of soils, especially in arid and semi-arid
areas, take a long time. This situation is common in Konya plain. Therefore, in
the study, the effects of liquid humic acid application on the aggregate
stability and rapture value, as well as some chemical properties of a clay
textured and weak structured soil were
determined under incubation experiment. The study was conducted under
laboratory conditions; the effects of liquid humic acid applied at a dose of
0.5, 1, 2 and 4% were measured during incubation period of 25, 50 and 75 days.
In this research, the effects of liquid humic acid applications on soil
crusting formation, which directly affect modulus of rupture value, aggregate
stability and organic carbon and total nitrogen, pH and electrical conductivity
(EC) changes, were investigated. According to the results, it was found that
modulus of rupture values decreased in all incubation periods in comparison
with control and while application of 4% of liquid humic acid decreased modulus
of rupture value by 38.6% on the 25th day of incubation, 4% liquid humic acid
application increased the aggregate stability by 81.4% on the 50th day of
incubation. The effect of the applications on pH was insignificant, and the
highest value of EC in 25, 50 and 75 days of incubation period increased by
73.3, 79.4 and 77.5%, respectively at the highest applied dose of liquid humic
acid relative to the control. Additionally, it was observed that organic carbon
and total nitrogen contents of the soil increased with increasing application
doses. Accordingly, it was determined that the application of liquid humic acid
could make changes and improvements in the measured physical and chemical
properties of soils within the 25-day of incubation period.
Zayıf strüktürel özellikler sahip toprakların en önemli problemlerinden
bir tanesi yüzeyde kaymak tabakası oluşmasıdır. Özellikle genç alüviyal
topraklarda taşınma esnasında toprak strüktürleri bozularak agregat
stabiliteleri düşmektedir. Bu tip topraklarda tekrar strüktür gelişimi ve
agregat stabilitesi artışı, özellikle kurak ve yarı kurak alanlarda, yağış
yetersizliği nedeniyle uzun zaman almaktadır. Konya ovası topraklarında da bu
durum yaygın olarak görülmektedir. Bu
nedenle yapılan çalışmada, sıvı hümik asit uygulamasının kil tekstürlü, zayıf
strüktürel özelliğe sahip bir toprağın agregat stabilitesi ve kırılma değeri
ile bazı kimyasal özellikleri üzerine etkileri inkübasyona çalışmasında
belirlenmiştir. Çalışma laboratuvar koşullarında yürütülmüş olup; %0.5, %1, %2
ve %4 dozlarında uygulanan sıvı hümik asittin etkileri 25, 50 ve 75 günlük
inkübasyon süreleri boyunca ölçülmüştür. Araştırmada sıvı hümik asit
uygulamalarının kabuk oluşumunu doğrudan etkileyen toprak özelliklerinden olan
kırılma değeri, agregat stabilitesi ve organik karbon ile toplam azot, pH ve
elektriki iletkenlik (EC) değişimine etkileri incelenmiştir. Buna göre, kırılma
değerlerinde kontrole göre tüm inkübasyon sürelerinde düşüş tespit edilmiş
olup, inkübasyonun 25. gününde %4 sıvı hümik asit uygulaması kırılma değerini
%38.6 oranında azaltırken; inkübasyonun 50. gününde %4 sıvı hümik asit
uygulaması agregat stabilitesini %81.4 oranında artırmıştır. pH üzerine
uygulamaların etkisi önemsiz çıkmış, EC değerini 25, 50 ve 75 günlük inkübasyon
periyotlarında en yüksek hümik asit uygulaması kontrole göre sırasıyla %73.3,
79.4 ve 77.5 oranlarında artırmıştır. Ayrıca sıvı hümik asidin uygulama dozu
artışına bağlı olarak toprağın organik karbon, toplam azot içerikleri de
artışlar göstermiştir. Buna göre, sıvı hümik asit uygulamasının 25 günlük bir
inkübasyon süresinde dahi toprakların ölçülen fiziksel ve kimyasal
özelliklerinde değişiklikler ve iyileştirmeler yapabileceği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 7 Issue: 1 |