In this study, various physical and chemical properties of biochars produced by slow pyrolysis at 3 different temperatures (300, 400 and 600 ºC) from seven different feedstocks were determined and compared in terms of agricultural production. Tomato wastes (stem, roots and leaves), poplar sawdust, wheat straw, corncob, bean plant wastes, rice husk and cattle manure were used as raw materials. Yield, specific surface area (SSA), field capacity (FC), wilting point (WP) and available water contents (AWC), pH, electrical conductivity (EC), cation exchange capacity (CEC), total carbon (TC) and nitrogen (TN), calcium (Ca), magnesium (Mg), potassium (K), zinc (Zn), iron (Fe), copper (Cu) and manganese (Mn) concentrations of biochars produced were determined. Increasing the pyrolysis temperature from 300 ºC to 600 ºC resulted in a decrease in yield and SSA of all biochar types. The most significant decrease in SSA was observed in sawdust in which the surface area was reduced from 758.3 m2 g-1 (300 ºC) to 250.8 m2 g-1 (600 ºC). The increase in pyrolysis temperature caused a non-significant increase in FC, WP and AWC. The pH values of all biochar types significantly increase with the increase in the pyrolysis temperature. However, EC values were not significantly affected by increase in temperature. The CEC values significantly varied depending on the biochar types. The CEC value at 300 ºC was between 33.47 and 88.16 cmolc kg-1, while it was between 41.87 and 78.68 cmolc kg-1 at 400 ºC, and between 23.27 and 68.03 cmolc kg-1 at 600 ºC. The TC content of the biochar produced from cattle manure decreased with the increase in temperature, no change was observed in the bean biochar, but the TC content of the other five biochars increased. The increase in temperature led to a significant decrease in the TN content especially after 400 ºC. Increasing the pyrolysis temperature from 300 to 600 ºC in all biochar types led to an increase in P and K contents. The results indicated that the yields and properties of biochars strongly depend on the pyrolysis temperature. The biochars with high pH and EC values and micro (Cu, Fe, Zn and Mn) and macro (P, K, Ca and Mg) contents were produced at high pyrolysis temperature (600 ºC).
Bu çalışmada, yedi farklı hammaddeden 3 farklı sıcaklıkta (300, 400 ve 600 ºC) piroliz ile elde edilen biyoçarların çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiş ve bitki yetiştiriciliği açısından karşılaştırılmaları yapılmıştır. Çalışmada, bölgede kolaylıkla temin edilebilen domates atıkları (sap, gövde ve yaprakları), kavak talaşı, buğday samanı, mısır koçanı, fasulye atıkları, çeltik kavuzu ve büyükbaş hayvan gübresi hammadde olarak kullanılmıştır. Üretilen biyoçarların, verimi, spesifik yüzey alanları (SYA), tarla kapasitesi (TK), solma noktası (SN) ve yarayışlı su içerikleri (YSİ), pH, elektriksel iletkenlik (EC), katyon değişim kapasitesi (KDK), toplam karbon (C) ve azot (N), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), potasyum (K), çinko (Zn), demir (Fe), bakır (Cu) ve mangan (Mn) konsantrasyonları belirlenmiştir. Piroliz sıcaklığının 300 ºC’den 600 ºC’ye çıkarılması tüm biyoçar çeşitlerinde üretilen biyoçar miktarında ve SYA’nında azalmaya neden olmuştur. SYA’daki en belirgin azalma 300 ºC’de 758.3 m2 g-1 olan yüzey alanı 600 ºC’de 250.8 m2 g-1‘e düşen kavak talaşı olmuştur. Piroliz sıcaklığının artışı istatistiksel olarak önemli olmamakla birlikte TK, SN ve YSİ’nde artışa neden olmuştur. Nem içeriklerinde olduğu gibi, piroliz sıcaklığının artışı tüm biyoçar çeşitlerinin pH değerlerinin istatistiksel olarak önemli düzeyde artmasına neden olmuştur. Bununla birlikte EC değerleri sıcaklık artışından önemli düzeyde etkilenmemiştir. Biyoçar çeşidine bağlı olarak önemli ölçüde değişkenlik gösteren KDK değerleri 300 ºC’lik piroliz sıcaklığında 33.47 cmolc kg-1’den 88.16 cmolc kg-1’a, 400 ºC’de 41.87 cmolc kg-1’den 78.68 cmolc kg-1’e ve 600 ºC’de ise 23.27 cmolc kg-1’den 68.03 cmolc kg-1’e kadar değişkenlik göstermiştir. Sıcaklık artışı ile büyükbaş hayvan gübresinden üretilen biyoçarın toplam karbon içeriği azalırken fasulye biyoçarında bir değişim olmamış ancak diğer beş biyoçarın karbon içeriği artmıştır. Sıcaklık artışı özellikle 400 ºC’den sonra toplam N içeriğinin önemli düzeyde azalmasına yol açmıştır. Tüm biyoçar çeşitlerinde piroliz sıcaklığının 300 ºC’den 600 ºC’ye çıkarılması P ve K içeriklerinin artışına yol açmıştır. Sonuçlar, biyoçarların verimlerinin ve özelliklerinin piroliz sıcaklığına bağlı olarak önemli oranda değiştiğini göstermiştir. Yüksek sıcaklıkta (600 °C) üretilen biyoçarların çoğunlukla daha yüksek pH ve EC değerlerine ve mikro (Cu, Fe, Zn ve Mn) ve makro (P, K, Ca ve Mg) element konsantrasyonlarına sahip olduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 1 |