Research Article
BibTex RIS Cite

Topraksız ortamda buğday (Triticum aestivum L.) ve yulaf (Avena sativa L.) çim sularının bazı tıbbi ve aromatik bitki verim ve besin element içerikleri üzerine etkisi

Year 2022, Volume: 10 Issue: 2, 91 - 96, 27.12.2022
https://doi.org/10.33409/tbbbd.1139170

Abstract

Araştırmada buğday (Triticum aestivum L.) ve yulaf (Avena sativa L.) çim suyunun torf ortamında tere (Lepidium sativum L.) ve kişniş (Coriandrum sativum L.) bitkilerinin verim ve besin elementi içeriği üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada sulamada kullanılan çim suları; 30x50x7 cm boyutunda plastik küvetlere ekilen buğday (Triticum aestivum L.) ve yulaf (Avena sativa L.) bitkilerinin on gün sonra biçilmesi ve katı meyve suyu sıkacağından geçirilmesi ile elde edilmiştir. Tere (Lepidium sativum L.) ve kişnişler (Coriandrum sativum L.) saksılara 25 adet konulmuş ve invitro şartlarda 45 gün süre ile torf ortamında yetiştirilmiştir. Saksılara su, buğday çim suyu ve yulaf çim suyu uygulanmıştır. Su (kontrol), buğday çim suyu ve yulaf çim suyu (10 tekerrür x 2 tür x 3 uygulama) uygulamaları olacak şekilde 60 saksıda yürütülen araştırmada tere (Lepidium sativum L.) ve kişniş (Coriandrum sativum L.) bitkilerinin verimleri ile bitki besin elementi içerikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, çim suyu uygulamalarının verim ve bitki besin elementi içerikleri üzerine olumsuz yönde etkili olduğu belirlenmiştir.

References

  • AOAC, 1990. In: Helrich, K (Ed.), Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. Washington, DC.
  • Akgun İ, Ayata R, Karaman R, 2018. Effect of wheat grass (Triticum aestivum L.) juice on seed germination. Academia Journal of Engineering and Applied Sciences. 1(4): 19-24. Albayrak S, Göncü A, Albayrak S, 2012. Geleneksel gıda olarak kişniş: tıbbi yararları ve biyoaktiviteleri. Mesleki Bilimler Dergisi. 1(4): 2-7.
  • Aslan N, Baydar H, Kızıl S, Karık U, Şekeroğlu N, Gümüşçü A. 2015. Tıbbi ve aromatik bitki üretiminde değişimler ve yeni arayışlar. TMMOB Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, 483-587, 12-16 Ocak, Ankara.
  • Baytop T, 1999. Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi. İstanbul Üniversitesi. Eczacılık Fakültesi Yayınları, No. 3255. s.1-480.
  • Başağaoğlu İ, Kavalalı G, 2019. Tere bitkisinin (Lepidium sativum L.) halk hekimliğinde kullanılması. Lokman Hekim Dergisi. 9(3): 282-284.
  • Callaway RM, 2002. The detection of neighbors by plants. Trends Ecol. Evol. 17: 104-105.
  • Dung DD, Godwin IR, Nolan JV, 2010. Nutrient content and in sacco digestibility of barley grain and sprouted barley. Journal of Animal and Veterinary Advances. 9(19): 2485-2492.
  • Fazaeli H, Golmohammadi HA, Tabatabayee SN, Asgari-Tabrizi M. 2012. Productivity and nutritive value of barley gren fodder yield in hydroponic system. World Applied Science Journal. 16(4): 531-539.
  • Hu G, Zhang Z, 2013. Allelopathic effects of Chromolaena odorata on native and nonnative invasive herbs. Journal of Food, Agriculture & Environment. 11(1): 878-882.
  • Jose S, Gillespie AR, 1998. Allelopathy in black walnut (Juglans nigra L.) alley cropping: II. Effects of juglone on hydroponically grown corn (Zea mays L.) and soybean (Glycine max L. Merr.) growth and physiology. Plant and Soil. 203: 199-205.
  • Joseph JA, Shukitt-Hale B, Lau FC, 2007. Fruit polyphenols and their effects on neuronal signalling and behavior in senescence. Ann N Y Acad Sci. 1100: 470– 485.
  • Kacar B, İnal A, 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın no; 1241. Fen Bilimleri. ISBN 97 J.H.
  • Kadıoğlu B, Kadıoğlu S, Taşğın G, 2021. Erzurum ilinde tıbbi ve aromatik bitki tüketicilerinin alışkanlıklarının belirlenmesi. Bahçe. 50(1): 7-15.
  • Kadıoğlu B, Kadıoğlu S, Taşğın G, 2021a.Tıbbi ve aromatik bitki tüketiminin Erzurum ilinde mevsimlere göre değerlendirilmesi. Muş Alparslan Üniversitesi Tarımsal Üretim ve Teknolojileri Dergisi. 1(1): 73-83.
  • Kadioglu B, 2021b. Determination of the growth physiology of Coriander (Coriandrum sativum L.) ın different growing environments. III. Balkan Agrıcultural Congress, 306, 29 August-1 September, Edirne.
  • Kadioglu I, Yanar Y, Asav U, 2005. Allelopathic effects of weeds extracts against seed germination of some plants. Journal of Environmental Biology. 26(2): 69-73.
  • Karasahin M, 2015. Grass juice yield and nutritional values of some cereals ın soilless culture. Iğdır Univ. J. Inst. Sci. &Tech. 5(4): 57-64.
  • Khalid S, Shad R, 1991. Potential advantage of recent allelochemical discoveries in agroecosystems. Progressive Farming. 11: 30-35.
  • Lamoureux S, Koning R, 1998. The allelopathic potential of apiaceae seeds upon germination of lettuce. Available from URL: www.plantphys.info∕research∕allelopathy.h tml
  • Liu RH, 2004. Potential synergy of phytochemicals in cancer prevention: mechanism of action. J Nutr, 134: 3479-3485.
  • Özbay N, 2018. Bazı tıbbi bitki ve yabancı ot ekstraktlarının biberin çimlenme ve fide gelişimi üzerine etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 5(1): 81-85.
  • Pan MH, Lai CS, Dushenkov S, Ho Tang C, 2009. Modulation of inflammatory genes by natural dietary bioactive compounds. J Agric Food Chem. 57: 4467-4477.
  • Raju KM, Raju MP, Mohan YM, 2003. Synthesis of superabsorbent copolymers as water manageable materials. Polymer International. 52: 768-772.
  • Rexhepi-Hasani A, Renata K, 2015. Consumer acceptance and readiness to pay for green juices containing grain grass juices in Kosovo. Journal of the Association-Institute for English Language and American Studies. 4(6): 49-57.
  • Rice EL, 1984. Allelopathy. 2nd ed. Academic Press, Orlando, FL.
  • Sahib NG, Anwar F, Gilani AH, Hamid AA, Saari N, Alkharfy KM, 2013. Coriander (Coriandrum sativum L.): A potential source of high‐value components for functional foods and nutraceuticals‐A review. Phytother Res. 27(10):1439-1456.
  • Sezgin C, 2020. Tahılların çimlendirilmesi ve buğday çimi. Erişim yeri URL: https://www.canfezasezgin.com/Home/Icerik/Tahillarin-cimlendirilmesi-vebugday- cimi
  • Terzi İ, 2007. Effects of walnut fruıt hull extracts on muskmelon seed germination, seedlings elongation and dry weights. Anadolu University Journal of Science and Technology. 8(2): 355-360.
  • Uyeda J, Cox LJ, Radovich TJ, 2011. An Economic comparison of commercially available organic and inorganic fertilizers for hydroponic lettuce production. Sustainable Agriculture. 5: 1-4.
  • Yıldız N, 2012. Bitki Beslemenin Esasları ve Bitkilerde Beslenme Bozukluğu Belirtileri. Erzurum, Eser ofset matbaacılık, pp.1-477.
  • Zeng RS, Mallik AU, Luo SM, 2008. Allelopathy in Sustainable Agriculture and Forestry. New York, Springer Press.

The effect of wheat (Triticum aestivum L.) and oat (Avena sativa L.) grass juices on some medicinal and aromatic plant yield and nutrient content in soilless environment

Year 2022, Volume: 10 Issue: 2, 91 - 96, 27.12.2022
https://doi.org/10.33409/tbbbd.1139170

Abstract

In this study, the effects of wheat (Triticum aestivum L.) and oat (Avena sativa L.) grass juice on cress (Lepidium sativum L.) and coriander (Coriandrum sativum L.) plant yield and nutrient content in peat medium were investigated. Grass waters used in irrigation in the research; It was obtained by mowing wheat (Triticum aestivum L.) and oat (Avena sativa L.) plants planted in 30x50x7 cm plastic tubs after ten days and passing them through a juicer. In the research using cress (Lepidium sativum L.) and coriander (Coriandrum sativum L.) seeds, 25 medicinal and aromatic plant seeds placed in pots were grown in peat medium for 45 days under in vitro conditions. In the study carried out in 60 pots with water (control), wheatgrass juice and oat grass juice (10 replications x 2 species x 3 applications) the yields and plant nutrients of cress (Lepidium sativum L.) and coriander (Coriandrum sativum L.) plants contents were examined. As a result of the research, it was determined that grass juice applications had a negative effect on yield and plant nutrient content.

References

  • AOAC, 1990. In: Helrich, K (Ed.), Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. Washington, DC.
  • Akgun İ, Ayata R, Karaman R, 2018. Effect of wheat grass (Triticum aestivum L.) juice on seed germination. Academia Journal of Engineering and Applied Sciences. 1(4): 19-24. Albayrak S, Göncü A, Albayrak S, 2012. Geleneksel gıda olarak kişniş: tıbbi yararları ve biyoaktiviteleri. Mesleki Bilimler Dergisi. 1(4): 2-7.
  • Aslan N, Baydar H, Kızıl S, Karık U, Şekeroğlu N, Gümüşçü A. 2015. Tıbbi ve aromatik bitki üretiminde değişimler ve yeni arayışlar. TMMOB Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, 483-587, 12-16 Ocak, Ankara.
  • Baytop T, 1999. Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi. İstanbul Üniversitesi. Eczacılık Fakültesi Yayınları, No. 3255. s.1-480.
  • Başağaoğlu İ, Kavalalı G, 2019. Tere bitkisinin (Lepidium sativum L.) halk hekimliğinde kullanılması. Lokman Hekim Dergisi. 9(3): 282-284.
  • Callaway RM, 2002. The detection of neighbors by plants. Trends Ecol. Evol. 17: 104-105.
  • Dung DD, Godwin IR, Nolan JV, 2010. Nutrient content and in sacco digestibility of barley grain and sprouted barley. Journal of Animal and Veterinary Advances. 9(19): 2485-2492.
  • Fazaeli H, Golmohammadi HA, Tabatabayee SN, Asgari-Tabrizi M. 2012. Productivity and nutritive value of barley gren fodder yield in hydroponic system. World Applied Science Journal. 16(4): 531-539.
  • Hu G, Zhang Z, 2013. Allelopathic effects of Chromolaena odorata on native and nonnative invasive herbs. Journal of Food, Agriculture & Environment. 11(1): 878-882.
  • Jose S, Gillespie AR, 1998. Allelopathy in black walnut (Juglans nigra L.) alley cropping: II. Effects of juglone on hydroponically grown corn (Zea mays L.) and soybean (Glycine max L. Merr.) growth and physiology. Plant and Soil. 203: 199-205.
  • Joseph JA, Shukitt-Hale B, Lau FC, 2007. Fruit polyphenols and their effects on neuronal signalling and behavior in senescence. Ann N Y Acad Sci. 1100: 470– 485.
  • Kacar B, İnal A, 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın no; 1241. Fen Bilimleri. ISBN 97 J.H.
  • Kadıoğlu B, Kadıoğlu S, Taşğın G, 2021. Erzurum ilinde tıbbi ve aromatik bitki tüketicilerinin alışkanlıklarının belirlenmesi. Bahçe. 50(1): 7-15.
  • Kadıoğlu B, Kadıoğlu S, Taşğın G, 2021a.Tıbbi ve aromatik bitki tüketiminin Erzurum ilinde mevsimlere göre değerlendirilmesi. Muş Alparslan Üniversitesi Tarımsal Üretim ve Teknolojileri Dergisi. 1(1): 73-83.
  • Kadioglu B, 2021b. Determination of the growth physiology of Coriander (Coriandrum sativum L.) ın different growing environments. III. Balkan Agrıcultural Congress, 306, 29 August-1 September, Edirne.
  • Kadioglu I, Yanar Y, Asav U, 2005. Allelopathic effects of weeds extracts against seed germination of some plants. Journal of Environmental Biology. 26(2): 69-73.
  • Karasahin M, 2015. Grass juice yield and nutritional values of some cereals ın soilless culture. Iğdır Univ. J. Inst. Sci. &Tech. 5(4): 57-64.
  • Khalid S, Shad R, 1991. Potential advantage of recent allelochemical discoveries in agroecosystems. Progressive Farming. 11: 30-35.
  • Lamoureux S, Koning R, 1998. The allelopathic potential of apiaceae seeds upon germination of lettuce. Available from URL: www.plantphys.info∕research∕allelopathy.h tml
  • Liu RH, 2004. Potential synergy of phytochemicals in cancer prevention: mechanism of action. J Nutr, 134: 3479-3485.
  • Özbay N, 2018. Bazı tıbbi bitki ve yabancı ot ekstraktlarının biberin çimlenme ve fide gelişimi üzerine etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 5(1): 81-85.
  • Pan MH, Lai CS, Dushenkov S, Ho Tang C, 2009. Modulation of inflammatory genes by natural dietary bioactive compounds. J Agric Food Chem. 57: 4467-4477.
  • Raju KM, Raju MP, Mohan YM, 2003. Synthesis of superabsorbent copolymers as water manageable materials. Polymer International. 52: 768-772.
  • Rexhepi-Hasani A, Renata K, 2015. Consumer acceptance and readiness to pay for green juices containing grain grass juices in Kosovo. Journal of the Association-Institute for English Language and American Studies. 4(6): 49-57.
  • Rice EL, 1984. Allelopathy. 2nd ed. Academic Press, Orlando, FL.
  • Sahib NG, Anwar F, Gilani AH, Hamid AA, Saari N, Alkharfy KM, 2013. Coriander (Coriandrum sativum L.): A potential source of high‐value components for functional foods and nutraceuticals‐A review. Phytother Res. 27(10):1439-1456.
  • Sezgin C, 2020. Tahılların çimlendirilmesi ve buğday çimi. Erişim yeri URL: https://www.canfezasezgin.com/Home/Icerik/Tahillarin-cimlendirilmesi-vebugday- cimi
  • Terzi İ, 2007. Effects of walnut fruıt hull extracts on muskmelon seed germination, seedlings elongation and dry weights. Anadolu University Journal of Science and Technology. 8(2): 355-360.
  • Uyeda J, Cox LJ, Radovich TJ, 2011. An Economic comparison of commercially available organic and inorganic fertilizers for hydroponic lettuce production. Sustainable Agriculture. 5: 1-4.
  • Yıldız N, 2012. Bitki Beslemenin Esasları ve Bitkilerde Beslenme Bozukluğu Belirtileri. Erzurum, Eser ofset matbaacılık, pp.1-477.
  • Zeng RS, Mallik AU, Luo SM, 2008. Allelopathy in Sustainable Agriculture and Forestry. New York, Springer Press.
There are 31 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Banu Kadıoğlu 0000-0002-9041-5992

Publication Date December 27, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 10 Issue: 2

Cite

APA Kadıoğlu, B. (2022). Topraksız ortamda buğday (Triticum aestivum L.) ve yulaf (Avena sativa L.) çim sularının bazı tıbbi ve aromatik bitki verim ve besin element içerikleri üzerine etkisi. Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Dergisi, 10(2), 91-96. https://doi.org/10.33409/tbbbd.1139170
AMA Kadıoğlu B. Topraksız ortamda buğday (Triticum aestivum L.) ve yulaf (Avena sativa L.) çim sularının bazı tıbbi ve aromatik bitki verim ve besin element içerikleri üzerine etkisi. tbbbd. December 2022;10(2):91-96. doi:10.33409/tbbbd.1139170
Chicago Kadıoğlu, Banu. “Topraksız Ortamda buğday (Triticum Aestivum L.) Ve Yulaf (Avena Sativa L.) çim sularının Bazı tıbbi Ve Aromatik Bitki Verim Ve Besin Element içerikleri üzerine Etkisi”. Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Dergisi 10, no. 2 (December 2022): 91-96. https://doi.org/10.33409/tbbbd.1139170.
EndNote Kadıoğlu B (December 1, 2022) Topraksız ortamda buğday (Triticum aestivum L.) ve yulaf (Avena sativa L.) çim sularının bazı tıbbi ve aromatik bitki verim ve besin element içerikleri üzerine etkisi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 10 2 91–96.
IEEE B. Kadıoğlu, “Topraksız ortamda buğday (Triticum aestivum L.) ve yulaf (Avena sativa L.) çim sularının bazı tıbbi ve aromatik bitki verim ve besin element içerikleri üzerine etkisi”, tbbbd, vol. 10, no. 2, pp. 91–96, 2022, doi: 10.33409/tbbbd.1139170.
ISNAD Kadıoğlu, Banu. “Topraksız Ortamda buğday (Triticum Aestivum L.) Ve Yulaf (Avena Sativa L.) çim sularının Bazı tıbbi Ve Aromatik Bitki Verim Ve Besin Element içerikleri üzerine Etkisi”. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 10/2 (December 2022), 91-96. https://doi.org/10.33409/tbbbd.1139170.
JAMA Kadıoğlu B. Topraksız ortamda buğday (Triticum aestivum L.) ve yulaf (Avena sativa L.) çim sularının bazı tıbbi ve aromatik bitki verim ve besin element içerikleri üzerine etkisi. tbbbd. 2022;10:91–96.
MLA Kadıoğlu, Banu. “Topraksız Ortamda buğday (Triticum Aestivum L.) Ve Yulaf (Avena Sativa L.) çim sularının Bazı tıbbi Ve Aromatik Bitki Verim Ve Besin Element içerikleri üzerine Etkisi”. Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Dergisi, vol. 10, no. 2, 2022, pp. 91-96, doi:10.33409/tbbbd.1139170.
Vancouver Kadıoğlu B. Topraksız ortamda buğday (Triticum aestivum L.) ve yulaf (Avena sativa L.) çim sularının bazı tıbbi ve aromatik bitki verim ve besin element içerikleri üzerine etkisi. tbbbd. 2022;10(2):91-6.