Dikenli incir (Opuntia Ficus-İndica L.) Amerika ve Avrupa’da üretilen ve tüketilen bir meyve olmasına karşın ülkemizde sadece kıyı bölgelerdeki şehirlerde yetiştirilmektedir. Tüketiciler tarafından yerel pazarlara çıkış zamanları yoğun olarak takip edilen bir meyvedir. Bu çalışmada, dikenli incir üretim olanaklarının artırılması; ticari anlamda da üretilmesi ve işlenmesi amacı ile bitki tohumlarına ait bazı fiziksel özellikler belirlenmiştir. Çalışma 2018-2019 yılları arasında yürütülmüştür. Akdeniz bölgesinden toplanan on dört farklı genotipe sahip dikenli incir meyvelerinden elde edilen tohumların bazı fiziksel özellikleri (şekil-boyut, yüzey alan, ortalama aritmetik-geometrik çap, küresellik, bin dane ağırlığı) belirlenmiştir. Elde edilen veriler p<0.05 önemlilik düzeyinde istatistiki olarak da incelenmiştir. Dikenli incir tohumlarının genel olarak 2.255-2.524 mm arasında değişen uzunluğa ve 1.666-2.044mm genişliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Tohumların kısa ve oval bir yapıya sahip olduğu; 4.097-6.250 g bin dane ağırlığına sahip olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma ile dikenli incir üretim ve yetiştirilmesi yanında özellikle ürün işleme basamağında tohumların meyveden ayrılarak değerlendirilmesi, uygun alet-makine tasarım ve üretimine katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 23, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.