The research was carried out with aim to investigate of possibility of baby corn cultivation of in the second crop in Burdur conditions in 2019 year. The experiment was set up according to a randomized complete block design with three replicates using the “Argos, Batem tatli, Bond, Calipos, Khan, Mirza, SF1280 and Vega F1” sweet corn cultivars.
Baby corn was harvested between 50-76 days in the second crop conditions of Burdur. Generally, in term of examined baby corn characteristics, Mirza, SF1280 and Vega F1 were highest values. Silking time, baby corn length, diameter, weight, yield and number of baby corn were measured between 53,0-58,1 days, 9,8-18,6 cm, 16,3-18,6 mm, 16,9-22,5 g, 191,9-342,3 kg da-1 and 10618,7-21110,3 number da-1, respectively.
According to the result of study, Vega F1 cultivar could be recommended for baby corn in the second crop conditions of Burdur.
Araştırma, Burdur koşullarında ikinci ürün olarak körpe mısır yetiştirme olanaklarını araştırmak amacıyla 2019 yılında yürütülmüştür. Deneme; “Argos, Batem tatlı, Bond, Calipos, Khan, Mirza, SF1280 ve Vega F1” şeker mısır çeşitleri kullanılarak, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur.
Burdur’da ikinci ürün koşullarında 50-76 gün arasında körpe koçan hasadı yapılmıştır. Genel olarak incelenen karakterler bakımından Mirza, SF1280 ve Vega F1 çeşitleri en yüksek değerlere sahip olmuştur. Koçan püskülü çıkarma süresi, körpe koçan boyu, çapı, ağırlığı, verimi ve dekara körpe koçan sayısı sırasıyla, 53,0-58,1 gün, 9,8-18,6 cm, 16,3-18,6 mm, 16,9-22,5 g, 191,9-342,3 kg da-1 ve 10618,7-21110,3 adet da-1 arasında ölçülmüştür.
Çalışma sonucuna göre, burdur ikinci ürün koşullarında körpe mısır için Vega F1 çeşidi önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 18, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.