Günümüzde mantarların kimyasal yapısını tespit etmeye yönelik yapılan çalışmalar, vitamin, mineral, protein, esansiyel amino asitler ve doymamış yağ asitleri bakımından değerli besinler olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca üretmiş oldukları kimyasal maddeler birçok endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Son yıllarda özellikle biyoteknoloji, tıp ve farmakoloji alanında yapılan çalışmalar giderek artmıştır. Bu çalışmada Tokat ve Yozgat yörelerinden toplanan Agaricus campestris L., Morchella esculenta (L.) Pers., Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm., Tricholoma terreum (Schaeff.) P. Kumm. mantarlarının çeşitli ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesi disk difüzyon metodu ile test edilmiştir. Çalışma sonunda, mantarlardan elde edilen ekstraktların bazı Gram (+) ve Gram (-) bakteriler (Proteus vulgaris, Escherichia coli, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis, Streptococcus pyogenes) ve bazı mikrofunguslar (Candida albicans, Candida utilis) üzerinde farklı derecelerde antimikrobiyal aktiviteye sahip oldukları tespit edilmiştir.
Antimikrobial aktivite testlerimizde yardımlarını esirgemeyen Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji laboratuvarı ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü Mikrobiyoloji laboratuvarı uzman personeline teşekkür ederiz. Bu çalışmanın bir bölümü 1. Avrasya Mikoloji Kongresi’nde (3-5 Temmuz 2017, Manisa) poster sunumu yapılmıştır.
Nowadays, studies made to determinate the chemical structure of mushrooms have revealed that they are valuable nutrients in terms of vitamins, minerals, proteins, essential amino acids and unsaturated fatty acids. In addition, the chemicals that they produce are used in many industrial fields. Especially studies made in the field of biotechnology, medicine and pharmacology have increased in recent years. In this study, antimicrobial activities of various extracts of Agaricus campestris L., Morchella esculenta (L.) Pers., Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm., Tricholoma terreum (Schaeff.) P. Kumm. collected from Tokat and Yozgat provinces has been tested by disk diffusion method. At the end of the study, it was determined that the extracts obtained from the mushrooms had antimicrobial activity at different degrees on some Gram (+) and Gram (-) bacteria (Proteus vulgaris, Escherichia coli, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis, Streptococcus pyogenes) and some microfungi (Candida albicans, Candida utilis).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 18, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 9 Issue: 1 |
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.