Alchemilla persica, hekzan, diklorometan, etil asetat, metanol ve su gibi artan polariteye sahip çözücülerde farklı polaritelere sahip bitki özleri elde edildi. Antioksidan aktivitenin belirlenmesinde toplam fenol içeriği, toplam flavonoid içeriği ve likopen içeriği etil asetat, fenolik asit içeriği hegzan ekstraktında; β –karoten içeriği metanol ekstraktında diğer ekstraktlara göre yüksek olarak belirlenmiştir. Toplam antioksidan aktivite, DPPH serbest radikal giderme aktivitesi, metal şelatlama kapasitesi, toplam indirgeme gücü, hidrojen peroksit giderme, hidroksil radikal uzaklaştırma aktiviteleri farklı konsantrasyonlarda belirlenmiştir. Antimikrobiyal aktivitenin belirlenmesinde agar disk difüzyon tekniği kullanıldı. Antimikrobiyal testlerde, Alchemilla persica'nın diklorometan ekstraktı, en yüksek aktiviteye sahip ekstrakt olarak belirlendi.. Etil asetat ekstresinin antimikrobiyal özelliği, diklorometan ekstraktına hemen hemen benzerdi. Bu ekstraktları antimikrobiyal değerlendirmede metanol ve su ekstreleri izledi. Alchemilla persica'nın farklı özütleriyle yapılan antioksidan çalışmaları sonucunda, α-tokoferol, BHA, BHT ve Trolox gibi standart antioksidanlardan daha etkili olduğu bulunmuştur. Bitki ekstraktlarından su ve metanol ekstraktları anti-sitotoksik etki için çalışılmış ve bu ekstraktlar farklı konsantrasyonlarda hücre büyümesini engellemiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar bu Alchemilla persica türüne ait ekstrelerin antioksidan, antimikrobiyal ve antisitotoksik etki gösterdiği belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Alchemilla persica., Antisitotoksik Aktivite, Antioksidan Aktivite, Antimikrobiyal Aktivite, Bitki Ekstraktları.
Alchemilla persica Anticytotoxic activity Antioxidant Activity Antimicrobial Activity Plant Extract
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 9 Issue: 2 |
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.