Keratin is a fibrous, structured protein that constitutes the basis of different structures such as nails, hair, beak, wool, feathers, claws, and horns. Until now, keratin isolation has been carried out from waste wool, feather, hoof and hair. However, the development of effective techniques to obtain keratin without any damage to the secondary structure of the protein remains a challenging task. Here in, two distinct keratin isolation methods (Na2S and EDTA) were compared for the first time from Domestic Goose (Anser domesticus) feathers. Kjeldahl method was used for the determination of crude protein from the obtained keratin powders by two methods, and antioxidant activity of keratin powders was conducted. Our findings suggest that Na2S method displayed the best keratin yield (86.34%) from goose feather; however, antioxidant activity of EDTA method was nearly three times higher than Na2S method, which could be taking into consideration as a potential keratin source for future studies.
Yok
Yok
Many thanks to Anadolukaz Meat Integrated Facilities Industry and Trade Limited Company for providing feather samples.
Biyoatıkların katma değerli malzemeye dönüştürülmesi son zamanlarda büyük ilgi görmektedir. Bu maddelerden biri de tırnak, saç, gaga, yün, tüy, pençe ve boynuz gibi farklı yapılarda bulunan keratindir. Şimdiye kadar atık yün, tüy, toynak ve saçtan keratin izolasyonu yapılmıştır. Bununla birlikte, proteinin ikincil yapısına herhangi bir zarar vermeden keratin elde etmek için etkili tekniklerin geliştirilmesi zorlu bir süreç olmaya devam etmektedir. Burada, Yerli Kaz (Anser domesticus) atık tüylerinden ilk kez iki farklı keratin izolasyon yöntemi (sodyum sülfür ve etilendiamin tetraasetik asit) karşılaştırılmıştır. Elde edilen keratin tozlarından ham protein tayini için Kjeldahl yöntemi kullanılmış ve antioksidan aktiviteleri belirlenmiştir. Bulgularımıza göre kaz tüyünden sodyum sülfür kullanılarak elde edilen keratin daha yüksek verim (%86,34) göstermiştir. Öte yandan, etilendiamin tetraasetik asit kullanılarak hazırlanan yöntemden elde edilen keratinin antioksidan aktivitesinin diğer yönteme göre yaklaşık üç kat daha yüksek olduğu tespit edilmiş ve sonuçlarımız atık kaz tüyünün ileriki çalışmalar için potansiyel bir keratin kaynağı olarak kabul edilebileceğini kanıtlamıştır.
Yok
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | Yok |
Early Pub Date | June 29, 2022 |
Publication Date | June 29, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 11 Issue: 2 |
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.