Winter forage crop mixtures are very important sources of quality forage as well as the benefits they bring to the soil and the main crop. In areas where year-round production is carried out, leaving the soil fallow during the winter months and producing maize-maize or cotton-cotton causes fatigue in the soil and facilitates the increase of pests. For this purpose, forage yield and quality characteristics of 12 different winter forage crop applications (4 pure and 8 mixtures) were investigated between 2014-2016 in Büyük Menderes basin. The experiment was designed according to the split-plot experimental design in randomized blocks and mowing operations were carried out in 2 different phenological periods with 4 replications. Hay yield (kg da-1), ADF (%), NDF (%), ADL (%), crude protein ratio (%), crude protein yield (kg da-1) and relative feed value averages were measured. According to the results obtained from the experiment, there are differences between crude protein ratio and relative feed values. When analyzed in line with the production purpose, 75% forage pea + 25% oat mixtures stand out in terms of crude protein yield, while 55% forage pea + 45% annual ryegrass stands out in terms of relative feed value. Due to the changes in mowing times depending on the characteristics, it is thought that it would be ideal to perform mowing operations between 50%-100% flowering.
Kışlık yem bitkileri karışımları kaliteli kaba yem kaynağı olmaları yanı sıra toprağa ve ana ürüne kazandırdıkları ile oldukça önemli kaynaklardır. Yıl boyu üretim yapılan bölgelerde kış aylarında toprağın nadasa bırakılıp mısır-mısır ya da pamuk-pamuk üretimi yapılması toprakta yorgunluğa sebep olmakta ve zararlıların artmasını kolaylaştırmaktadır. Bu amaçla Büyük Menderes havzasında 2014-2016 yılları arasında 4 saf ve 8 karışım olmak üzere 12 farklı kışlık ara ürün yem bitkileri uygulamasının yem verim ve kalite özellikleri incelenmiştir. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak tasarlanmış ve 2 farklı fenolojik dönemde biçim işlemleri gerçekleştirilmiştir. Denemede kuru ot verimi (kg da-1), ADF(%), NDF(%), ADL(%), ham protein oranı (%) değerleri ölçülürken ham protein verimi (kg da-1) ve nispi yem değeri ortalamaları hesaplanmıştır. Denemeden elde edilen neticelere göre ham protein oranı ve nispi yem değerleri arasında farklılıklar söz konusudur. Üretim amacı doğrultusunda incelendiğinde ham protein verimi açısından %75 yem bezelyesi + %25 yulaf karışımları öne çıkarken nispi yem değeri açısından %55 yem bezelyesi + %45 tek yıllık çim öne çıkmaktadır. Biçim zamanlarında özelliklere bağlı olarak yaşanan değişimlerden dolayı %50-%100 çiçeklenme arasında biçim işlemlerinin gerçekleştirilmesinin ideal olacağı düşünülmektedir.
kışlık ara ürün yem bitkileri tek yıllık yem bitkileri karışımları yem kalitesi biçim zamanı
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 28, 2023 |
Publication Date | December 28, 2023 |
Submission Date | October 18, 2023 |
Acceptance Date | December 12, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 12 Issue: 4 |
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.