Aim: Halitosis is a common problem
that can affect individuals of all ages. In this study, we aimed to determine
the awareness of halitosis by evaluating the questionnaires and halimeter
measurements together and to determine the effects on the halitosis level of
toothpastes containing different active substances.
Material
and Methods: A total of 308 students from the 1st, 2nd and 3rd year
students of Gazi University Faculty of Dentistry were included in the study.
Oral and written informed consent were obtained from all patients before the
study. After
the questionnaire was applied, 100 students were divided into two equal groups.
The toothpaste group consisting of active substance zinc and the toothpaste
group with active substance stannous consisted of 50 individuals. Periodontal measurements and halitosis measurements
were repeated three times, from these individuals at the beginning (t1), at one
month (t2) and at three months (t3). Organoleptic method and portable sulfur monitor
(Halimeter®) were used to determine the halitozis. All data were analyzed with
statistical methods.
Results: Organoleptic scores (OLS)
and halimeter values (HMD) were found significantly higher in patients who thought
to halitosis (p <0.001). OLS and HMD were higher in patients who felt
dryness in their mouth (p <0.05). HMD was higher in mouth breathing patients
(p <0.05). There was a significant relationship between DMFT and OLS and HMD
(p <0.001). No significant difference was found between the periodontal
indeces and halitosis measurements obtained from two test groups using
different toothpastes (p> 0.05).
Conclusion: In our study group, halitosis awareness was
found to be high. Although toothpastes containing zinc and stannous are
effective in reducing halitosis levels, it is not possible to mention that one
is more effective than the other.
Amaç: Halitozis, her yaştan bireyleri etkileyebilen yaygın bir problemdir. Bu çalışmayla ağız kokusu farkındalığını anket ve halimeter ölçümlerini birlikte değerlendirerek tespit etmeyi ve farklı etken madde içeren diş macunlarının ağız kokusu üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde öğrenim gören 1-2 ve 3. sınıftan toplam 308 öğrenci dahil edildi. Çalışma öncesi tüm hastalardan sözlü ve yazılı onamları alındı. Anket sonrası farklı derecede ağız kokusuna sahip olduğunu düşünen 100 birey iki eşit gruba ayrıldı. Etken maddesi çinko ve kalay olan iki diş macunu grubu ellişer bireyden oluştu. Bu bireylerden başlangıç (t1), bir ay sonra (t2) ve üç ay sonra (t3) olmak üzere üç kez periodontal ölçümler ve ağız kokusu ölçümleri tekrarlandı. Ağız kokusunun belirlenmesinde organoleptik yöntem ve portatif sülfür monitörü (Halimeter®)kullanıldı. Elde edilen tüm veriler istatistiksel yöntemlerle incelendi.
Bulgular: Ağız kokusunun var olduğunu düşünen ve hissedilen ağız kokusu seviyesini 0-5 arasında derecelendiren hastalarda, organoleptik skorlar (OLS) ve halimeter değerleri (HMD) anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,001). Ağız kuruluğu olan hastalarda OLS ve HMD daha yüksek bulundu (p<0,05). Ağız solunumu yapan hastalarda HMD yüksek bulundu (p<0,05). DMFT ile OLS ve HMD arasında anlamlı bir ilişki saptandı (p<0,001). Farklı macun kullanan iki test grubundan elde edilen indeksler ve ağız kokusu ölçümleri arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05).
Sonuç: Çalışma grubumuzun ağız kokusu farkındalıkları yüksek bulundu. Çinko ve kalay içeren diş macunları ağız kokusu seviyelerini azaltmada etkili olduğu istatistiksel olarak biri diğerine göre daha üstün bulunamadı.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Orıgınal Artıcle |
Authors | |
Publication Date | February 26, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 2020 Özel Sayı |
e-ISSN: 2149-8296
The content of this site is intended for health care professionals. All the published articles are distributed under the terms of
Creative Commons Attribution Licence,
which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.