In this study, germination characteristics of Italian cypress (Cupressus sempervirens L. var. horizontalis (Mill.) Gord.) seeds dry-stored for 5 years at room temperature in closed polyethylene bags were investigated. The study was carried out on the seeds collected from 5 sample trees. After storage, the mean germination percentage and germination energy of Italian cypress seeds were found to be 57.17 and 8.92%, respectively. The mean abnormal germination percentage in the seeds was also 0.63%. The highest germination during the germination tests occurred between 11th and 14th days. It was determined that there were statistically significant differences among Italian cypress trees in germination percentage (P=0.003) and energy (P=0.050). The results of the study revealed that Italian cypress seeds could be stored up to 5 years at a certain confidence under the mentioned conditions.
Keywords: Italian cypress, Seed storage, Seed germination
Bu çalışmada, oda sıcaklığında 5 yıl süre ile ağzı kapalı polietilen torbalar içerisinde kuru olarak saklanan dallı servi (Cupressus sempervirens L. var. horizontalis (Mill.) Gord.) tohumlarında çimlenme özellikleri araştırılmıştır. Çalışma, 5 örnek ağaçtan toplanan tohumlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Saklama sonrasında, dallı servi tohumlarının ortalama çimlenme yüzdesi %57.17 ve ortalama çimlenme hızı %8.92 olarak bulunmuştur. Tohumlarda ortalama anormal çimlenme yüzdesi ise %0.63'tür. Çimlendirme denemeleri sırasında en yüksek çimlenmeler 11-14. günler arasında meydana gelmiştir. Çimlenme yüzdesi (P=0.003) ve hızı (P=0.050) bakımından dallı servi ağaçları arasında istatistiki olarak önemli farkların bulunduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, dallı servi tohumlarının söz konusu şartlarda 5 yıla kadar belirli bir güvenle saklanabileceği ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler: Dallı servi, Tohum saklama, Tohum çimlenmesi
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Orijinal Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | February 13, 2009 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 8 Issue: 1 |