In this study, pulp and papers were produced from common hazelnut (Coryllus avellana L.) wood by using Soda (NaOH) methods. According to the literature, chip/solution ratio was chosen as 1/5, cooking temperature was 170±2 °C and duration of reaching maximum temperature was 90 minutes. NaOH ratios were chosen as %20, %22, % 24 and %26, cooking durations at maximum temperature were 60 and 90 minutes and 8 cooking were carried out. According to the results, as cooking duration increased kappa number and viscosity was reduced, screened yield was increased with %20 and %22 NaOH and decreased at %24 and %26 NaOH. Investigating the effect of cooking duration, screened yield increased at %24 NaOH with 150 minutes, it was decreased at 180 minutes with same concentration. Thus, yield lost was observed at increased cooking duration with high concentrations. Same situation was observed and it was proved that %24 NaOH and 150 minutes cooking duration having 883.13 cm3/g viscosity value and for 180 minutes it was 857.05 cm3/g.
Keywords: Corylus avellana L., Common hazel, Soda pulp production
Bu çalışmada, Yaygın fındık (Corylus avellana L.) odunundan Soda (NaOH) yöntemiyle kâğıt hamuru ve deneme kâğıtları üretilmiştir. Literatür araştırması yapılarak yonga/çözelti oranı 1/5, pişirme sıcaklığı 170±2 °C, maksimum sıcaklığa ulaşma süresi 90 dakika sabit alınarak; Soda (NaOH) yönteminde NaOH oranı %20, %22, %24, %26, maksimum sıcaklıkta pişirme süresi 60 dakika ve 90 dakika alınarak 8 adet pişirme yapılmıştır. Yapılan pişirmeler sonucunda NaOH yönteminde, pişirme süresinin artmasıyla kappa numarası ve viskozitenin azaldığı, elenmiş verim ise %20 NaOH ve %22 NaOH’da artarken, %24 NaOH ve %26 NaOH’da azaldığı tespit edilmiştir. Bu değerlere göre sürenin etkisi incelendiğinde %24 NaOH’da 150 dakikada artışta iken aynı konsantrasyonda 180 dakikada azalmaya başlamıştır. Buna göre yüksek konsantrasyonlarda süre artışı ile verim kaybı meydana gelmektedir. Bu durum %24 NaOH oranında 150 dakikalık pişirmede viskozite değerinin 883,13 cm3/g, 180 dk’lık pişirmede 857,05 cm3/g olması ile de doğrulanmaktadır.
Anahtar kelimeler: Corylus avellana L., Yaygın fındık, Soda, Kağıt hamuru üretimi
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Orijinal Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | November 9, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 16 Issue: 2 |