In this study, pulp and paper production conditions from apricot (Prunus armeniaca L.) wood were investigated. 10 cooking experiments were performed in order to determine optimum pulping condition. Variables in the cooking conditions were sodium borohydride (NaBH4) ratio (0, 0.1, 0.3, 0.5%) and cooking time (130, 150, 170 min). Pulps were produced from Apricot wood with Kraft- NaBH4 method and effects of NaBH4 on pulp yield and obtained papers’ physical and optical properties were investigated. Obtained results show that, depending on ratio of added NaBH4, total pulp yield increased 34.05% and kappa number decreased 31.25%. According to these results, optimum cooking condition was determined as 0.5% NaBH4 charge and 170 min cooking time. However, in parallel with increasing ratio of NaBH4, breaking length, burst index, tear index, whiteness and brightness of obtained paper values increased about 52.72%, 19.61%, 13.11%, 22.28% ve 25.32%, respectively.
Keywords: Apricot, Sodium borohydride, Paper, Pulp
Bu çalışmada kayısı (Prunus armeniaca L.) odunu yongalarından kağıt hamuru ve kağıt üretim koşullarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Optimum pişirme parametrelerini belirlemek için kayısı odunu yongalardan sodyum borhidrür (NaBH4) ilaveli Kraft yöntemiyle 12 adet pişirme deneyi yapılmıştır. Pişirme koşullarında değişkenler NaBH4 (%0, 0.1, 0.3, 0.5) oranı ve pişirme süresidir (130, 150, 170 dk). NaBH4’ ün kağıt hamurunun toplam verimi, kimyasal, fiziksel ve optik özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, ilave edilen NaBH4 oranına bağlı olarak toplam hamur veriminin %34.05 oranında arttığı, kappa numarasının ise %31.25 azaldığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre optimum değerler, %0.5 NaBH4 kullanılan ve pişirme süresi 170 dakika olan pişirmeden elde edilmiştir. Bununla birlikte, kopma uzunluğu, patlama indisi, yırtılma indisi, beyazlık ve parlaklık sırasıyla %52.72, %19.61, %13.11, %22.28 ve %25.32 oranında artış göstermiştir.
Anahtar kelimeler: Kayısı, Sodyum borhidrür, Kağıt, Kağıt hamuru
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Orijinal Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | March 28, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 17 Issue: 1 |