Bu çalışmada, üç farklı jeotermal
kaynak suyunun, iki farklı çam odununun çekme ve şişme özellikleri ile kullanım
yeri stabilitesine etkileri açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada,
Kütahya-Simav jeotermal sahasından Naşa (N-1), Çitgöl (Ç-1) ve Eynal (E-6)
jeotermal kaynak suları, kızılçam (Pinus
brutia Ten.) ve karaçam (Pinus nigra
Arnold.) odun örneklerine batırma yöntemiyle uygulanmıştır. Emprenye işlemi ve testler, laboratuvarda normal
şartlarda gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar
göstermiştir ki, jeotermal sularla emprenyede, test örneklerinin radyal,
teğet, hacimsel ve anizotropik çekme ve şişme değerleri azalmıştır. Bu azalmalar,
jeotermal suların kızılçam ve karaçam odunlarının çalışma özellikleri ve kullanım
yeri stabilitelerini iyileştirdiğini göstermektedir. Bu iyileşmelerin, E-6 için
diğer jeotermal sulara göre daha fazla olduğu gözlenmiştir.
The purpose of this study is to evaluate the
effects of three different geothermal resource water
shrinking and swelling properties and stability of use
place on two different pine wood. This study used sapwood samples of Turkish
red pine (Pinus brutia Ten.) and
Crimean pine (Pinus nigra Arnold.), dipping method, and Naşa (N-1), Çitgöl (Ç-1) and Eynal (E-6)
geothermal waters from Simav, Kutahya, Turkiye. The impregnation procedures and tests were carried out under normal conditions in the laboratory. Results showed that the geothermal waters
significantly decreased values of radial, tangential, volumetric and
anisotropic shrinking and swelling of treated
wood samples compared to untreated wood samples. These reductions
showed that the shrinkage and swelling properties and stability of use
place in pine wood samples were improved by geothermal waters in comparison to untreated
wood samples. It was observed that these improvements were higher than other
geothermal waters for the E6.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Orijinal Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | February 27, 2017 |
Acceptance Date | July 28, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 18 Issue: 1 |