Plant volatile oils are used in different industrial areas
with scientific and commercial purposes. In this case, plants having volatile
compounds have always placed themselves in the center of research. Myrtle
(Myrtus communis L.) spreads in a very large area and the presence of volatile
oil therefore the volatile compounds it has are known. Volatile components of
myrtle leaves and berries were determined by solid phase micro extraction
(SPME). Totally, 40 components in leaves and 38 components in berries were
identified by GC-MS. Limonene 35,13 % in leaves, 40,87 % in berries, α-pinene
26,81 %in leaves, 19,91 % in berries, linalyl acetate 8,88 % in leaves, 7,57%
in berries and eucalyptol 4,91 % in leaves 5,68 % in berries were determined as
the major compounds. Results compared with different methods of obtaining
volatile oils in myrtle leaves and berries gathered from different regions of
Turkey.
Bitkilerden elde edilen uçucu yağlar farklı endüstri
kollarında bilimsel ve ticari amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bu bakımdan uçucu
bileşenlere sahip bitkiler daima araştırmaların odağında kendisine yer
edinmiştir. Mersin bitkisi (Myrtus communis L.) çok geniş alanda yayılış
göstermekte, uçucu yağının ve dolayısıyla sahip olduğu uçucu bileşenlerin
varlığı bilinmektedir. Bu çalışmada mersin yaprak ve meyve örneklerinin uçucu
bileşenleri SPME yöntemiyle belirlenmiştir. Yaprakta toplam 42, meyvede ise 40
bileşen tespit edilmiştir. Limonene meyvede % 40,87 yaprakta % 35,13, α-pinene yaprakta % 26,81, meyvede %19,91, linalyl acetate
yaprakta % 8,88, meyvede % 7,57 ve eucalyptol yaprakta % 4,91, meyvede ise % 5,68
ile en fazla tespit edilen bileşenlerdir. Elde edilen sonuçlar Türkiye’den
farklı bölgelerden temin edilen mersin yaprak ve meyve örneklerinde farklı
uçucu yağ elde etme yöntemleri ile yapılan çalışmalarla karşılaştırmalı olarak
verilmiştir.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Orijinal Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2017 |
Acceptance Date | December 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 18 Issue: 4 |