Bu çalışmada hızlandırılmış yaşlandırma işleminin, ısıl işlem görmüş Akdeniz defnesi odununda bazı yüzey özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Odun örnekleri, 160 ℃, 180 ℃, 200 ℃ ve 210 ℃sıcaklıkta, 2 saat ısıl işleme tabi tutulmuştur. Isıl işlem sonrasında örneklerin ağırlık kayıpları, renk, parlaklık ve yüzey pürüzlülük değerleri belirlenmiştir. Hızlandırılmış yaşlandırma 8 saat UV, 15 dakika su spreyi ve 3 saat 45 dakika kondisyonlama olacak şekilde uygulanmıştır. Yaşlandırma öncesi (0 saat) ve yaşlandırma sonrası (100, 250 ve 500 saat) alınan ölçümlerle yüzey özelliklerinde meydana gelen değişim belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ısı işlem sıcaklığının 210 ℃’ye çıkması ile ağırlık kaybında ciddi artışlar olduğunu göstermiştir. Isıl işlem etkisi ile parlaklık ve pürüzlülük değerlerinde azalma görülmüş, artan ısıl işlem sıcaklığı ile toplam renk değişimi ve yüzey pürüzlülüğü artış göstermiştir. Yaşlandırma süresinin artması ile yüzeylerdeki grileşme artmış, ayrıca 60°’de parlaklık değerinde %25 oranında artış görülmüştür.
In this study, the effect of the accelerated weathering process on some surface properties of heat-treated sweet bay wood (Laurus nobilis L.) was investigated. Wood samples were heat-treated at 160 ℃, 180 ℃, 200 ℃and 210 ℃ for 2 hours. After heat treatment, weight loss, color, glossiness, and surface roughness values of the samples were determined. Accelerated weathering was applied for 8 hours UV, 15 minutes water spray and 3 hours and 45 minutes conditioning. The changes in surface properties were determined by measurements taken before weathering (0 hours) and after weathering (100, 250 and 500 hours). The results obtained showed that there was a significant increase in weight loss by increasing the heat treatment temperature to 210 ℃. With the effect of heat treatment, there was a decrease in the glossiness and roughness values, and the total color change and surface roughness increased with the increased heat treatment temperature. As the weathering time increased, the graying on the surfaces increased, and a 25% increase was observed in the 60° glossiness value.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Orijinal Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2020 |
Acceptance Date | December 5, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 21 Issue: 4 |