Bu yazının amacı gıda endüstrisindeki “sağlık” ve “iyilik” halini olumsuz etkileyebilecek öne çıkan taktiklerin neler olabileceğini tartışmak ve bu olumsuz etkilere yönelik olarak alınabilecek önlemleri halk sağlığı yaklaşımı ile ele almaktır. Gıda endüstrisi, piyasadaki etkinliklerini arttırmak için çeşitli “taktiklere” başvurmaktadır. Yiyecek, içecek ve tütün endüstrisinin birlikteliği ve kullandıkları ‘’taktiklerin/oyunların’’ benzerliği dikkat çekmektedir. Kullanılan bu “taktikler” de etik ihlaller çocukların ve gençlerin içinde olduğu bazı özel grupları etkilemektedir. Bilimsel literatürde yer alan endüstri taktikleri arasında; zararlı ürünlerin tanıtımı, yanıltıcı pazarlama kampanyaları, çocukların ve diğer hassas grupların hedef alınması, şirket lobiciliği, maddi katkılar ve bilime/bilim insanlarına yönelik olumsuz yaklaşımlar yer almaktadır. Gıda endüstrisinin sağlığı olumsuz yönde etkileyecek faaliyetlerinin önlenmesi ya da ortadan kaldırılması birey ve toplum için son derece önemlidir. Kamusal düzenlemeler zemininde sorumluluğu olan tüm bileşenler, halk sağlığında ihtiyatlılık ilkesi gereğince hareket etmelidirler.
The aim of this article is to discuss what the
prominent tactics of the food industry which could have influenced “health” and
“wellbeing” negatively and how to address the preventive strategies in this
regard in public health approach. Food industry is resorting to a variety of
"tactics" to increase its activities on the market. The similarity of
the combination of food and beverage and tobacco industry and the
"tactics" they use is remarkable. The ethical violations used within
these "tactics" may have the risk to affect certain groups including
children and young people. Industrial tactics in the scientific literature
include introduction of harmful products, misleading marketing campaigns,
targeting of children and other vulnerable groups, corporate lobbying, material
contributions, and negative approaches to informatics/scientists.Prevention or
elimination of the activities of the food industry which could have a negative
impact on the individual/community health is crucial. Based on public
regulations, all responsible components should act in accordance with the
precautionary principle of public health.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Internal Diseases |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | October 12, 2018 |
Submission Date | March 13, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 12 Issue: 4 |
English or Turkish manuscripts from authors with new knowledge to contribute to understanding and improving health and primary care are welcome.