BibTex RIS Cite

Bitlis Devlet Hastanesi 2016 Yılı su ve besin kaynaklı bulaşıcı hastalık başvurularının değerlendirilmesi

Year 2019, , 97 - 99, 30.04.2019
https://doi.org/10.20518/tjph.458414

Abstract

Su ve
besin kaynaklı bulaşıcı hastalıklar, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde
morbidite ve mortaliteye artıran önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu yazıda
Bitlis Devlet Hastanesine 2016 yılında başvuran, su ve besin kaynaklı bulaşıcı
hastalık tanısı almış olgular değerlendirilmiştir. 

References

  • 1. Newell DG, Koopmans M, Verhoef L, Duizer E, Aidara-Kane A, Sprong H, et al. Foodborne diseases: The challenges of 20 years ago still persist while new ones continue to emerge. Int J Food Microbiol 2010; 139 Suppl 1: 3–15.
  • 2. Pires S. M, Vieira A. R, Perez E, Lo Fo Wong D, Hald T. Attributing human foodborne illness to food sources and water in Latin America and the Caribbean using data from outbreak investigations. International Journal of Food Microbiology 2012; 152 (3):129-38.
  • 3. Jung JKH, Skinner K. Foodborne and waterborne illness among Canadian Indigenous populations: A scoping review. Can Commun Dis Rep. 2017; Jan 5;43(1): 7-13.
  • 4. Kuhn K, Campbell-Lendrum D, Haines A, Cox J. Using Climate to Predict Infectious Disease Epidemics. Geneva, Switzerland: World Health Organization, 2005.
  • 5. Seto EY, Soller JA, Colford JM Jr. Strategies to reduce person-to-person transmission during widespread Escherichia coli O157:H7 outbreak. Emerg Infect Dis. 2007; 13(6): 860-6. Available from: http://wwwnc.cdc.gov/eid/ article/13/6/06-1264_article.

Bitlis State Hospital 2016 assessment of food and water-borne infectious disease applications

Year 2019, , 97 - 99, 30.04.2019
https://doi.org/10.20518/tjph.458414

Abstract

Food and water-borne diseases are an important public health problem
that cause morbidity and mortality in developed and developing countries. In
this manuscript, the patients who were admitted to Bitlis State Hospital in
2016 and who were diagnosed as infectious diseases caused by water and food
were evaluated.

References

  • 1. Newell DG, Koopmans M, Verhoef L, Duizer E, Aidara-Kane A, Sprong H, et al. Foodborne diseases: The challenges of 20 years ago still persist while new ones continue to emerge. Int J Food Microbiol 2010; 139 Suppl 1: 3–15.
  • 2. Pires S. M, Vieira A. R, Perez E, Lo Fo Wong D, Hald T. Attributing human foodborne illness to food sources and water in Latin America and the Caribbean using data from outbreak investigations. International Journal of Food Microbiology 2012; 152 (3):129-38.
  • 3. Jung JKH, Skinner K. Foodborne and waterborne illness among Canadian Indigenous populations: A scoping review. Can Commun Dis Rep. 2017; Jan 5;43(1): 7-13.
  • 4. Kuhn K, Campbell-Lendrum D, Haines A, Cox J. Using Climate to Predict Infectious Disease Epidemics. Geneva, Switzerland: World Health Organization, 2005.
  • 5. Seto EY, Soller JA, Colford JM Jr. Strategies to reduce person-to-person transmission during widespread Escherichia coli O157:H7 outbreak. Emerg Infect Dis. 2007; 13(6): 860-6. Available from: http://wwwnc.cdc.gov/eid/ article/13/6/06-1264_article.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Notes from the field
Authors

Cihan Önen

Aziz Aksoy

Zakir Tekin This is me

Emrah Yürekli This is me

Publication Date April 30, 2019
Submission Date September 9, 2018
Acceptance Date January 23, 2019
Published in Issue Year 2019

Cite

APA Önen, C., Aksoy, A., Tekin, Z., Yürekli, E. (2019). Bitlis Devlet Hastanesi 2016 Yılı su ve besin kaynaklı bulaşıcı hastalık başvurularının değerlendirilmesi. Turkish Journal of Public Health, 17(1), 97-99. https://doi.org/10.20518/tjph.458414
AMA Önen C, Aksoy A, Tekin Z, Yürekli E. Bitlis Devlet Hastanesi 2016 Yılı su ve besin kaynaklı bulaşıcı hastalık başvurularının değerlendirilmesi. TJPH. April 2019;17(1):97-99. doi:10.20518/tjph.458414
Chicago Önen, Cihan, Aziz Aksoy, Zakir Tekin, and Emrah Yürekli. “Bitlis Devlet Hastanesi 2016 Yılı Su Ve Besin Kaynaklı bulaşıcı hastalık başvurularının değerlendirilmesi”. Turkish Journal of Public Health 17, no. 1 (April 2019): 97-99. https://doi.org/10.20518/tjph.458414.
EndNote Önen C, Aksoy A, Tekin Z, Yürekli E (April 1, 2019) Bitlis Devlet Hastanesi 2016 Yılı su ve besin kaynaklı bulaşıcı hastalık başvurularının değerlendirilmesi. Turkish Journal of Public Health 17 1 97–99.
IEEE C. Önen, A. Aksoy, Z. Tekin, and E. Yürekli, “Bitlis Devlet Hastanesi 2016 Yılı su ve besin kaynaklı bulaşıcı hastalık başvurularının değerlendirilmesi”, TJPH, vol. 17, no. 1, pp. 97–99, 2019, doi: 10.20518/tjph.458414.
ISNAD Önen, Cihan et al. “Bitlis Devlet Hastanesi 2016 Yılı Su Ve Besin Kaynaklı bulaşıcı hastalık başvurularının değerlendirilmesi”. Turkish Journal of Public Health 17/1 (April 2019), 97-99. https://doi.org/10.20518/tjph.458414.
JAMA Önen C, Aksoy A, Tekin Z, Yürekli E. Bitlis Devlet Hastanesi 2016 Yılı su ve besin kaynaklı bulaşıcı hastalık başvurularının değerlendirilmesi. TJPH. 2019;17:97–99.
MLA Önen, Cihan et al. “Bitlis Devlet Hastanesi 2016 Yılı Su Ve Besin Kaynaklı bulaşıcı hastalık başvurularının değerlendirilmesi”. Turkish Journal of Public Health, vol. 17, no. 1, 2019, pp. 97-99, doi:10.20518/tjph.458414.
Vancouver Önen C, Aksoy A, Tekin Z, Yürekli E. Bitlis Devlet Hastanesi 2016 Yılı su ve besin kaynaklı bulaşıcı hastalık başvurularının değerlendirilmesi. TJPH. 2019;17(1):97-9.

13955                                        13956                                                             13958                                       13959                                        28911


TURKISH JOURNAL OF PUBLIC HEALTH - TURK J PUBLIC HEALTH. online-ISSN: 1304-1096 

Copyright holder Turkish Journal of Public Health. This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International LicenseCreative Commons License