Bu çalışmada, sera domatesi yetiştiriciliğinde farklı dozlarda
vermikompostun tane tip domates çeşidi üzerinde yapmış olduğu hem vejetatif
gelişim hem de verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışma
5 tekerrürlü ve 5 farklı uygulama dozundan oluşmuştur. Uygulama dozları bitki
başına 0 g (kontrol), 40 g, 80 g, 120 g ve 160 g vermikompost olarak
belirlenmiştir. Her uygulama dozu içerisinde de 5’er adet bitki bulunmaktadır.
Tekerürürler farklı sıralara dikilip uygulamalar arasında 5’er adet bordür
bitki bırakılıp dikim tek sıralı olarak gerçekleştirilmiştir. Bitkisel materyal
olarak güz ve geç güz sezonu örtüaltı yetiştiriciliğine uygun Ranger F1 domates
çeşidi kullanılmıştır. Kullanılan olan vermikompost, E. fetida türü solucandan
elde edilen SuperSol markadan temin edilmiştir. Yapılan bu çalışmada; ortalama
meyve ağırlığı ve çapı, toplam verim, renk, sertlik, suda çözünebilir kuru
madde içeriği (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TA) gibi kalite parametlerinin
yanında yaprak ve meyvedeki makro ve mikro besin elementi içerikleri de
incelenmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre; 160 g/bitki vermikompost
uygulanan gruptan ortalama meyve ağırlığı, çapı ve verim bakımından en yüksek
değere ulaşılmıştır.
In this study, the effects of vermicompost applications on yield and
fruit quality in tomatoes were investigated. Vermicompost applications were
determined to be 0, 40, 80, 120 and 160 g / plant in 5 different doses. Ranger
F1 tomato varieties suitable for protected cultivation were used as plant
material. The commercial product SuperSol was used as vermicompost. In the
study; average fruit weight, total yield, fruit color, fruit firmness,
water-soluble dry matter content, titratable acidity such as quality parameters
beside macro and micro nutrient contents of leaves and fruits were examined.
According to the results of the analysis, the highest yield and average fruit
weight were obtained from 160 g/plant vermicompost applied group.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 1 Issue: 1 |