Amaç: Çalışma, Covid-19 pandemi sürecinde Sağlık bilimleri fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin kaygı düzeylerini belirlemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örnekleme yöntemi kolayda örneklemedir. Veriler, anket yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırma evrenini bir devlet üniversitesinin sağlık bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Sağlık bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrencilere demografik soruların yanı sıra Covid-19 pandemisinde yaşadıkları kaygı düzeylerini ölçmek için 5 maddeden oluşan “Koronavirüs Anksiyete Ölçeği’ ifadeleri yöneltilmiştir. Araştırma verileri SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya sağlık bilimleri fakültesinde öğrenim gören 377 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin 304’ü kadın, 73’ü erkektir. Öğrencilerin 179’i yurtta, 175’i ailesi ile birlikte ve 23’ü de evde tek ya da bir arkadaşı ile kalmaktadır. Hemşirelik bölümü öğrencilerinin Covid-19 kaygı düzeylerinin, acil yardım ve afet yönetimi ile beslenme ve diyetetik bölümü öğrencilerinin covid-19 kaygı düzeylerinden anlamlı bir şekilde farklılaştığı ve daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü öğrencilerinin Covid-19 kaygı düzeylerinin beslenme ve diyetetik bölümü öğrencilerinin kaygı düzeylerinden anlamlı bir şekilde farklılaştığı ve daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca sigara kullanan öğrencilerin kullanmayanlara göre kaygı düzeylerinde anlamlı bir fark olduğu ve sigara kullananların kaygı düzeylerinin daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin kaygı düzeyleri cinsiyete, sınıfa, barındıkları yere ve alkol kullanımına göre farklılık göstermemektedir. Sonuç: Covid-19 pandemi sürecinde öğrencilerin kaygı düzeylerinin cinsiyete, sigara kullanım durumlarına ve eğitim öğretim aldıkları bölümlere göre farklılık göstermektedir. Sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin genel olarak Covid-19 kaygı düzeylerinin düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Purpose: The study aimed to determine the anxiety levels of students studying at Health Sciences faculties during the Covid-19 pandemic. Materials and Methods: The sampling method of the research is convenience sampling. The data were obtained by the survey method. The population of the research consists of students studying at the Faculty of Health Sciences of a state university. In addition to demographic questions, students studying at the Faculty of Health Sciences were asked the "Coronavirus Anxiety Scale", consisting of 5 items, to measure their anxiety levels during the Covid-19 pandemic. Research data were analyzed with SPSS 22.0 program. Results: 377 students studying at the faculty of health sciences participated in the research. 304 of the students are female and 73 are male. However, it was determined that the Covid-19 anxiety levels of the students of the physiotherapy and rehabilitation department differed significantly and were higher than the anxiety levels of the students of the nutrition and dietetics department. 179 of the students stay in the dormitory, 175 with their families and 23 at home alone or with a friend. It was determined that the Covid-19 anxiety levels of the nursing department students differed significantly and were higher than the covid-19 anxiety levels of the emergency aid and disaster management and nutrition and dietetics department students. In addition, it was concluded that there was a significant difference in the anxiety levels of the students who smoked compared to the non-smokers, and that the anxiety levels of the smokers were higher. Anxiety levels of students do not differ according to gender, class, place of residence and alcohol use. Conclusion: During the Covid-19 pandemic, students' anxiety levels differ according to gender, smoking status and the departments they receive education. It has been concluded that the health sciences faculty students generally have low levels of Covid-19 anxiety.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2021 |
Submission Date | August 6, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 1 Issue: 2 |