Bu çalışmanın amacı, temas hipotezi kapsamında SPA çalışanlarının kültürlerarası yeterliliklerinin incelenmesi ve görüşlerinin tespit edilmesidir. Çalışma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden birincil veri toplama tekniği olarak yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği tercih edilmiştir. Çalışma verileri, 2022 yılı Nisan ayı içerisinde Çanakkale ilinde faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otellerde çalışan SPA çalışanlarından yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Katılımcılar ile yapılan görüşmeler 15-20 dakika arasında gerçekleştirilmiş olup, not alma tekniği tercih edilmiştir. Veri toplamak amacı ile oluşturulmuş olan yarı-yapılandırılmış görüşme formu üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, katılımcılara yönelik demografik sorular; ikinci bölümde, kültürlerarası yeterlilik; üçüncü bölümde ise, temas durumlarını tespit etmeye yönelik sorular yer almaktadır. Çalışma kapsamında katılımcılara yöneltilen sorular “Kültürlerarası Yeterlilik Düzeyi” ve “Temas Hipotezi” boyutları altında oluşturulmuştur. Her iki boyuttaki sorulara katılımcıların genel anlamda olumlu yanıtlar vermiş oldukları tespit edilmiştir. Türk kültürüne uyum sürecinde yaşamış oldukları zorluklar olarak genel anlamda “mutfak kültürlerinin farklılığından kaynaklı kullanılan baharatların ülkemizde zor bulunması”, “iletişim konusu” ve “komşuluk ilişkileri” olarak ifade edilmiştir.
The aim of this study is to determine the opinions of SPA employees working in four and five star hotels operating in Çanakkale with a scale created on intercultural competence and social contact. Within the scope of the study, semi-structured interview technique was preferred as the primary data collection technique, one of the qualitative research methods. Study data were collected by face-to-face interviews with SPA employees in April 2022. The interviews with the participants were held between 15-20 minutes and the note-taking technique was preferred. The semi-structured interview form, which was created to collect data, consists of three parts. In the first part, demographic questions for the participants; in the second part, intercultural competence; in the third part, there are questions to determine contact situations. The questions asked to the participants within the scope of the study were formed under the dimensions of “Intercultural Competence Level” and “Contact Hypothesis”. It is seen that the participants generally gave positive answers to the questions in both dimensions. As the difficulties, they experienced in the process of adapting to Turkish culture, the issue of communication and neighborly relations were expressed, as the spices used in our country are difficult to find due to the difference in culinary cultures in general.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | September 7, 2022 |
Submission Date | July 18, 2022 |
Acceptance Date | July 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 12 Issue: 4 |