Research Article
BibTex RIS Cite

The Content of Water Extract, Total Ash, Total Polyphenol, Caffeine and Crude Cellulose of Tea Plant (Camellia sinensis L.) Old Leaves Grown in The East Black Sea Region

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 52 - 58, 25.11.2016
https://doi.org/10.21657/topraksu.269225

Abstract

The aim of this study was to determine total ash and water extract values, caffeine, crude cellulose and total polyphenol content of old leaves of tea plant grown in East Black Sea Region. For this purpose,532 old leaf samples of tea plant were taken from the first-year sprouts. East Black Sea Coastal Region considering the width of the tea cultivated areas of which Artvin: 58 samples (10.90 % of total leaf samples), Rize: 361 samples (67.86 % of total leaf samples), Trabzon: 101 samples (18.98 % of total leaf samples) and Giresun: 12 samples (2.26 % of total leaf samples). At the end of the research, water extract values of the tea samples taken from the tea cultivated areas varied in the range from 12.42 % to 3.81% with a mean of 33.88 %, total ash value: from 2.99 % to 8.92 % with a mean of 5.40 %, total polyphenol content: from 1.31 % to 21.67 % with a mean of 6.49 %, caffeine content from 0.142 % to 2.06 % with a mean of 0.668 % and crude cellulose content from 12.20 % to 23.82 % with a mean of 6.21 %. The lowest water extract content determined in Giresun with a mean of 32.38 %, total ash value in Artvin with a mean of 5.25 %, total polyphenol and caffeine in Giresun with a mean of 2.65 %, 0.40 % respectively, and crude cellulose content in Trabzon with a mean of 15.86 %. Consequently, substantial correlations were determined among water extract, total ash, total polyphenol, caffeine and crude cellulose content. It is considering that the quality parameters of tea plant’s old leaves have not negative effect on new sprouts according to Turkish Food Codex.

References

  • Alpdoğan G, Karabina K, Sungur S (2002). Derivative spectrophotometric determination of caffeine in some beverages. Turkish Journal of Chemistry, 26:295-302.
  • Anonim (2015). Türk Gıda Kodeksi Siyah Çay Tebliği. Tebliğ No: 2015/30. Resmi Gazete, 17.06.2015-29389.
  • Arslan N, Toğrul H (1995). Türk çaylarında kalite parametreleri ve mineral maddelerinin farklı demleme koşullarında deme geçme miktarları. Gıda Dergisi, 20 (3): 179-185.
  • Belitz H D, Grosch W, Shieberle P (2004). Coffee, Tea, Cocoa. In Food Chemistry, Eds. Belitz H D, Grosch W, Shieberle P., Springer-Verlag Berlin Heidelberg, p 939-969.
  • FAO (2015). İstatistik! veriler, http://faostat3.fao.org/browse/ Q/QC/E, Erişim tarihi: 20.1 1.2015.
  • Kacar B (1991). Çay ve Çay Topraklarının Kimyasal Analizleri, I. Çay Analizleri. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Çaykur Yayını, Ankara, No: 14, s.33 1.
  • Kacar B (2010). Çay. Çay Bitkisi, Biyokimyası, Gübrelenmesi, İşleme Teknolojisi. Nobel Yayıncılık, Ankara, No: 1549, Fen Bilimleri: 107. ISBN 978-605-395-359-3, s.355.
  • Kacar B, Katkat A V (2015). Bitki Besleme, Nobel Yayıncılık, Ankara, s. 678.
  • ISO (2005). Determination of substances characteristic of green and black tea. Part 2: Content of catechins in green tea. Method using high-performance liquid chromatography. ISO 14502-2:2005, ISO Standard Stage: 90.93 (2005-02).
  • ISO (201 1). Tea. Determination of crude fibre content. ISO 15598, ISO Standard Stage: 90.93 (201 1-03-29)
  • Taban S, Okay Y, Kunter B (2001). Klon ve tohumdan üretilen çay bitkisinin genç ve yaşlı yapraklarının ekstrakt, polifenol, kül ve bazı mineral madde içerikleri. Gıda Dergisi, 26 (1): 49-53.
  • Willats W G T, McCartney L, Mackie L, Knox J P (2001). Pectin: cell biology and prospects for functional analysis, Plant. Mol. Biol., 47:9-27.
  • Yao L, Liu X, Jiang Y, Caffin N, D'Arcy B, Singanusong R, Xu Y (2006). Compositional analysis of teas frorr Australian supermarkets, Food Chemistry, 94 (1):115-122, doi: 10.1016/j.foodchem.2004.11.009.
  • Yurdagel Ü (1982). 1979-1980 yılı eldesi Türk çaylarının analitik karakterleri üzerinde araştırmalar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19 (3): 109-126.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Çay Bitkisi (Camellia sinensis L.) Yaşlı Yapraklarının Su Ekstraktı, Toplam Kül, Toplam Polifenol, Kafein ve Ham Selüloz İçerikleri

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 52 - 58, 25.11.2016
https://doi.org/10.21657/topraksu.269225

Abstract

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen çay bitkisinde yaşlı yaprakların toplam kül ve su ekstraktı değerleri ile kafein, ham selüloz ve toplam polifenol içeriklerinin araştırılmasının amaçlandığı bu çalışmada, Artvin ilinden 58 (toplamın % 10,9’u), Rize’den 361 (toplamın % 67,86’sı), Trabzon’dan 101 (toplamın % 18,99’u) ve Giresun’dan 12 (toplamın %2,26’sı) olmak üzere toplam 532 noktadan çay bitkisinin birinci yıl sürgünlerinden yaprak örnekleri alınmıştır. Analiz sonuçlarına göre, yaprak örneklerinde su ekstraktı değerinin % 12,40-3,81 arasında değiştiği ve ortalama değerin % 33,88, toplam kül miktarının % 2,99-8,92 arasında değiştiği ve ortalama değerin % 5,40, toplam polifenol içeriğinin % 1,31-21,67 arasında değiştiği ve ortalama değerin
% 6,49, kafein miktarının % 0,14-2,06 arasında değiştiği ve ortalama değerin % 0,668 olduğu ve ham selüloz miktarının ise % 12,20-23,82 arasında değiştiği ve ortalama değerin % 16,21 olduğu belirlenmiştir. Çay yaprak örneklerinde belirlenen ortalama su ekstraktı miktarı en az % 32,38 ile Giresun, ortalama toplam kül miktarı en az % 5,25 ile Artvin, ortalama toplam polifenol ve kafein miktarları en az Giresun ilinden (sırasıyla % 2,65 ve % 0,40) alınan ve ortalama ham selüloz içeriği ise en az % 15,86 ile Trabzon ilinden alınan yaprak örneklerinde tespit edilmiştir. Yaprak örneklerinin su ekstraktı, toplam kül, toplam polifenol, kafein ve ham selüloz miktarları arasında önemli ilişkiler saptanmıştır. Doğu Karadeniz Bölgesinde çay tarımı yapılan
alanlardan alınan yaprak örneklerinde belirlenen su ekstraktı, toplam kül, toplam polifenol, kafein ve ham selüloz miktarlarının Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan siyah ve yeşil çay kalite parametreleri göz önüne alındığında yeni sürgünler için olumsuz bir etkide bulunmayacağı sonucuna varılmıştır.


References

  • Alpdoğan G, Karabina K, Sungur S (2002). Derivative spectrophotometric determination of caffeine in some beverages. Turkish Journal of Chemistry, 26:295-302.
  • Anonim (2015). Türk Gıda Kodeksi Siyah Çay Tebliği. Tebliğ No: 2015/30. Resmi Gazete, 17.06.2015-29389.
  • Arslan N, Toğrul H (1995). Türk çaylarında kalite parametreleri ve mineral maddelerinin farklı demleme koşullarında deme geçme miktarları. Gıda Dergisi, 20 (3): 179-185.
  • Belitz H D, Grosch W, Shieberle P (2004). Coffee, Tea, Cocoa. In Food Chemistry, Eds. Belitz H D, Grosch W, Shieberle P., Springer-Verlag Berlin Heidelberg, p 939-969.
  • FAO (2015). İstatistik! veriler, http://faostat3.fao.org/browse/ Q/QC/E, Erişim tarihi: 20.1 1.2015.
  • Kacar B (1991). Çay ve Çay Topraklarının Kimyasal Analizleri, I. Çay Analizleri. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Çaykur Yayını, Ankara, No: 14, s.33 1.
  • Kacar B (2010). Çay. Çay Bitkisi, Biyokimyası, Gübrelenmesi, İşleme Teknolojisi. Nobel Yayıncılık, Ankara, No: 1549, Fen Bilimleri: 107. ISBN 978-605-395-359-3, s.355.
  • Kacar B, Katkat A V (2015). Bitki Besleme, Nobel Yayıncılık, Ankara, s. 678.
  • ISO (2005). Determination of substances characteristic of green and black tea. Part 2: Content of catechins in green tea. Method using high-performance liquid chromatography. ISO 14502-2:2005, ISO Standard Stage: 90.93 (2005-02).
  • ISO (201 1). Tea. Determination of crude fibre content. ISO 15598, ISO Standard Stage: 90.93 (201 1-03-29)
  • Taban S, Okay Y, Kunter B (2001). Klon ve tohumdan üretilen çay bitkisinin genç ve yaşlı yapraklarının ekstrakt, polifenol, kül ve bazı mineral madde içerikleri. Gıda Dergisi, 26 (1): 49-53.
  • Willats W G T, McCartney L, Mackie L, Knox J P (2001). Pectin: cell biology and prospects for functional analysis, Plant. Mol. Biol., 47:9-27.
  • Yao L, Liu X, Jiang Y, Caffin N, D'Arcy B, Singanusong R, Xu Y (2006). Compositional analysis of teas frorr Australian supermarkets, Food Chemistry, 94 (1):115-122, doi: 10.1016/j.foodchem.2004.11.009.
  • Yurdagel Ü (1982). 1979-1980 yılı eldesi Türk çaylarının analitik karakterleri üzerinde araştırmalar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19 (3): 109-126.
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Murat Ali Turan

Meriç Balcı

Mehmet Burak Taşkın

Zuhal Kalcıoğlu This is me

Mahmut Reşat Soba This is me

Nihat Müezzinoğlu This is me

Emre Can Kaya

Pınar Özer This is me

Ali Kabaoğlu This is me

Süleyman Taban This is me

Publication Date November 25, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Turan, M. A., Balcı, M., Taşkın, M. B., Kalcıoğlu, Z., et al. (2016). Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Çay Bitkisi (Camellia sinensis L.) Yaşlı Yapraklarının Su Ekstraktı, Toplam Kül, Toplam Polifenol, Kafein ve Ham Selüloz İçerikleri. Toprak Su Dergisi, 5(2), 52-58. https://doi.org/10.21657/topraksu.269225
AMA Turan MA, Balcı M, Taşkın MB, Kalcıoğlu Z, Soba MR, Müezzinoğlu N, Kaya EC, Özer P, Kabaoğlu A, Taban S. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Çay Bitkisi (Camellia sinensis L.) Yaşlı Yapraklarının Su Ekstraktı, Toplam Kül, Toplam Polifenol, Kafein ve Ham Selüloz İçerikleri. TSD. November 2016;5(2):52-58. doi:10.21657/topraksu.269225
Chicago Turan, Murat Ali, Meriç Balcı, Mehmet Burak Taşkın, Zuhal Kalcıoğlu, Mahmut Reşat Soba, Nihat Müezzinoğlu, Emre Can Kaya, Pınar Özer, Ali Kabaoğlu, and Süleyman Taban. “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Çay Bitkisi (Camellia Sinensis L.) Yaşlı Yapraklarının Su Ekstraktı, Toplam Kül, Toplam Polifenol, Kafein Ve Ham Selüloz İçerikleri”. Toprak Su Dergisi 5, no. 2 (November 2016): 52-58. https://doi.org/10.21657/topraksu.269225.
EndNote Turan MA, Balcı M, Taşkın MB, Kalcıoğlu Z, Soba MR, Müezzinoğlu N, Kaya EC, Özer P, Kabaoğlu A, Taban S (November 1, 2016) Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Çay Bitkisi (Camellia sinensis L.) Yaşlı Yapraklarının Su Ekstraktı, Toplam Kül, Toplam Polifenol, Kafein ve Ham Selüloz İçerikleri. Toprak Su Dergisi 5 2 52–58.
IEEE M. A. Turan, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Çay Bitkisi (Camellia sinensis L.) Yaşlı Yapraklarının Su Ekstraktı, Toplam Kül, Toplam Polifenol, Kafein ve Ham Selüloz İçerikleri”, TSD, vol. 5, no. 2, pp. 52–58, 2016, doi: 10.21657/topraksu.269225.
ISNAD Turan, Murat Ali et al. “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Çay Bitkisi (Camellia Sinensis L.) Yaşlı Yapraklarının Su Ekstraktı, Toplam Kül, Toplam Polifenol, Kafein Ve Ham Selüloz İçerikleri”. Toprak Su Dergisi 5/2 (November 2016), 52-58. https://doi.org/10.21657/topraksu.269225.
JAMA Turan MA, Balcı M, Taşkın MB, Kalcıoğlu Z, Soba MR, Müezzinoğlu N, Kaya EC, Özer P, Kabaoğlu A, Taban S. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Çay Bitkisi (Camellia sinensis L.) Yaşlı Yapraklarının Su Ekstraktı, Toplam Kül, Toplam Polifenol, Kafein ve Ham Selüloz İçerikleri. TSD. 2016;5:52–58.
MLA Turan, Murat Ali et al. “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Çay Bitkisi (Camellia Sinensis L.) Yaşlı Yapraklarının Su Ekstraktı, Toplam Kül, Toplam Polifenol, Kafein Ve Ham Selüloz İçerikleri”. Toprak Su Dergisi, vol. 5, no. 2, 2016, pp. 52-58, doi:10.21657/topraksu.269225.
Vancouver Turan MA, Balcı M, Taşkın MB, Kalcıoğlu Z, Soba MR, Müezzinoğlu N, Kaya EC, Özer P, Kabaoğlu A, Taban S. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Çay Bitkisi (Camellia sinensis L.) Yaşlı Yapraklarının Su Ekstraktı, Toplam Kül, Toplam Polifenol, Kafein ve Ham Selüloz İçerikleri. TSD. 2016;5(2):52-8.
Kapak Tasarım : Hüseyin Oğuzhan BEŞEN
Grafik Tasarım : Filiz ERYILMAZ
Basım Yeri : Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı - Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı
İvedik Caddesi Bankacılar Sokak No : 10 Yenimahalle, Ankara Türkiye