Bu çalışmada, killi
ve kumlu topraklara uygulanan poliakrilamid (PAM) ve gidyanın toprakların bazı
fiziksel özelliklerinde zamana bağımlı olarak meydana getirdiği değişimler
incelenmiştir. Çalışmanın amacına yönelik olarak fırın kuru ağırlık esasına
göre gidya ve PAM'ın farklı doz kombinasyonları deneme konusu topraklara
uygulanmıştır. Tesadüf parselleri deneme desenine göre kurgulanan çalışma, sera
koşullarında tutulan plastik saksılarda yürütülmüştür. Deneme kurulduktan sonra
4. 8. ve 12. aylarda saksılar bozularak gerekli ölçümler yapılmıştır.
Toprakların fiziksel özelliklerindeki değişimi değerlendirmek için doğrusal
uzama katsayısı (COLE), likit limit (LL), plastik limit (PL) ve doygun hidrolik
iletkenlik (K) değerleri ölçülmüştür. Çalışma sonucunda gerçekleştirilen
varyans analizine göre ölçülen bütün değişkenler üzerine toprak çeşidi,
uygulama ve örnekleme zamanının etkisi önemli (p<0,001) bulunmuştur.
Toprakların COLE değerleri uygulama dozlarının artışıyla azalma gösterirken, Ksat,
LL ve PL değerleri uygulama dozlarının yükselmesiyle artış göstermiştir. Bu
fiziksel parametrelerin zamana bağımlı değişimleri incelendiğinde Ksat,
LL ve PL azalırken, COLE'nin artış gösterdiği bulgusu elde edilmiştir.
Değişkenlere ait verilere uygulanan Duncan testlerine (a = 0,05) göre COLE'u
azaltmada en etkili uygulamalar aralarında istatistiksel olarak fark bulunmayan
birinci doz gidyanın (G1) PAM ile birlikte uygulanması ([G1+PAM]) ve ikinci doz
gidyanın (G2) PAM ile birlikte uygulanması ([G2+PAM]) olarak bulunmuştur. LL'i
artırmada en etkin uygulama [G2+PAM] iken PL'i ve Ksat'ı artırmada ise
aralarında istatistiksel anlamda fark bulunmayan G2, [G1+PAM] ve [G2+PAM]
uygulamaları en etkili olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar, saksılardaki organik
madde miktarının zamana bağımlı olarak değişimine atfedilebilir ve organik
maddenin toprak hidrolojisindeki etkinliği, toprak su bütçesinin fiziksel
özelliklere etki etmesi ve PAM'ın agregatların stabilitesini artırmadaki
etkinliği ile açıklanabilir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | September 17, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Special Issue |